06/06/11 18:36
(http://www.klassa.bg/)

Токът от АЕЦ "Белене" ще се продава по 5,5 евроцента/квтч

АЕЦ „Белене” ще може да продава електроенергията си на цена от около 5,5 евроцента/квтч, каза вчера Александър Глухов, президент на руската „Атомстройекспорт”, по време на международното изложение „Атомекспо 2011”, което се провежда в Москва. Той обясни, че когато бъде построена централата, тази цена ще бъде конкурентна с останалите за региона на Балканите. Изчисленията на руската страна са, че първи блок на АЕЦ „Белене” може да заработи през 2018 г. Президентът на компанията поясни, че себестойността на тока от втора атомна ще бъде по-малко от 5,5 евроцента, но не даде конкретни параметри. В страните от региона се очаква в бъдеще увеличаване на цените на тока. Затова АЕЦ „Белене” с тези цени ще бъде особено привлекателна след 5 г.
Според първоначално подписания договор за строежа на централата между НЕК и руската компания се очакваше електроенергията от АЕЦ-а да струва между 3,6 и 3,9 евроцента/квтч. Изграждането на двата блока пък се очакваше да струва до 4 млрд. евро, а сега Русия настоява цената да бъде 6,3 млрд. евро.
Ние сме убедени напълно, че проектът „Белене” е ефективен, и затова планираме да закупим голям дял от акции в него, заяви Сергей Кириенко, генерален директор на „Росатом”. По думите му руският дял във втората ни атомна централа ще зависи от това, какво ще предложи българското правителство. Според Кириенко проектът със сигурност ще покрие всички разходи за инвестицията си. По думите му „Росатом” е готова да предложи и на останалите си партньори подобен модел на инвестиции, ако те желаят това. От руската корпорация са убедени, че при предстоящите стрес тестове на централи от ЕС ще се докаже надеждността на руските реактори.
Междувременно стана ясно, че първата част от оборудването за АЕЦ „Белене” е готово и в следващите няколко дни ще бъде прието от комисия на „Атомстройекспорт”. Готова е системата за заливане на реактора с борна киселина в случай на авария, обясни вицепрезидентът на компанията Генадий Тепкян. От Русия планират да предоставят оборудването на българската страна и то да бъде транспортирано до площадката на АЕЦ „Белене”. За целта трябва да се проведат разговори с НЕК, която е възложител на проекта и собственик на площадка „Белене”, уточни президентът на „Атомстройекспорт” Александър Глухов. Ако българската страна не желае да приеме в момента това оборудване, Русия ще го съхранява на нейна територия, но срещу заплащане. До края на годината ще бъде готово и останалото оборудване за АЕЦ „Белене”. От „Атомстройекспорт” планират то да бъде доставено в България през декември.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване