06/07/11 18:51
(http://www.klassa.bg/)

Папандреу иска референдум за строгите мерки за икономии

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу смята да поиска референдум по мерките на неговия кабинет за финансово оздравяване, които Гърция ще трябва да въведе в замяна на нови кредити. Новината бе по всички първи страници на гръцките вестници, цитирани от БТА и потвърдена от АП.
Според в. "Катимерини" Папандреу го е обявил на заседанието на кабинета в понеделник, на което са били разисквани новите мерки за икономически ограничения. Той казал пред министрите, че е готов да използва институцията на референдума за постигане на възможно най-широко обществено съгласие, както предвижда конституцията. Премиерът обаче е бил подложен на остри критики и дори е изправен пред недоволство в собствената си Социалистическа партия. Дори някои депутати от ПАСОК заплашвали, че ще подадат оставки заради строгите икономии, пише в. "Сити прес".
Според информацията на АП Папандреу вече е наредил на министъра на вътрешните работи на страната да подготви необходимите правни основания за евентуалното провеждане на национален референдум по проблема за по-нататъшното въвеждане на мерки с цел намаляване на бюджетния дефицит. По думите на самия премиер той е готов „дори за използване на инструмент като референдума за постигането на максимално широко съгласие, както е предвидено в конституцията“, но до тази стъпка ще се стигне „когато се наложи“.
А в. "Кердос" изтъква, че на това заседание за първи път е бил поставен въпросът за оставане на Гърция в еврозоната. "Оставането ни в еврозоната е големият риск", е признал Папандреу. Припомняме, че спекулациите, че страната може да се върне към драхмата и да напусне валутния съюз, предизвикаха изтеглянето на 1,5 млрд. евро депозити само за ден. По-късно слуховете бяха опровергани от финансовото министерство и централната банка. Фалитът на Гърция е избегнат досега, но остава като "риск", заяви самият премиер след заседание на правителството в понеделник. Според публикации в други гръцки медии той е пред сложната дилема – референдум или да преразгледа мерките за икономии, наложени от ЕС и МВФ като условие за финансиране на страната.
От своя страна "Файненшъл таймс" съобщи, че не е изключено бившият банкер номер едно на Гърция и вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос да бъде включен в евентуално правителство на националното спасение, ръководено от Папандреу. Смята се още, че това правителство щяло да бъде с двегодишен мандат, за да реализира структурните реформи.
В средата на миналата година Гърция договори спасителен финансов пакет с ЕС, МВФ и ЕЦБ на стойност 110 млрд. евро. В замяна страната въведе строги мерки за икономии, сред които намаляване на разходите с 6 млрд. евро за 2011 г., пакет от икономии за 22 млрд. евро за 2012-2015 г. и програма за приватизиране на държавни активи за още 50 млрд. евро.
Но по всичко личи, че мерките, които предприе, няма да са достатъчни, за да изкарат страната на световните финансови пазари през 2013 г. Това налага нова финансова инжекция, оценявана на 60-65 млрд. евро. Окончателното решение се очаква на 20 юни, когато финансовите министри на еврозоната трябва да излязат с конкретно предложение. След това то трябва да бъде одобрено от лидерите на ЕС на срещата им на 24 юни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване