06/08/11 17:57
(http://www.klassa.bg/)

Двама съдии във ВСС хвърлиха оставки заради кадровите решения

Двама съдии подадоха оставки вчера като членове на Висшия съдебен съвет в знак на протест срещу кадровите решения, взимани от висшите магистрати. Конкретният повод Капка Костова и Галина Захарова да напуснат ВСС е избирането на Владимира Янева за шеф на Софийския градски съд.
„Изборът на председател на СГС протече очевидно недемократично – непрозрачно и необективно, а предизвестеният му резултат е неприемлив както за съдийската общност, така и за гражданското общество“, посочва Галина Захарова в мотивите си до ВСС. Тя отбелязва още, че този избор е поредният от кадровите процедури, в които ВСС използва механизми, непредвидени в закона. „Затова считам, че кадровата дейност се реализира по порочен модел, който противоречи на принципите за законност, откритост, достъпност, отговорност, отчетност и предвидимост“, изброява Захарова и допълва, че „не желае и не умее да „лобира“, нито приема „да бъда изразител на чужда воля, защото е съдия“. „За пореден път надделяха не професионалните, а конюнктурните аргументи в подкрепа на направения избор“, посочва в мотивите си Капка Костова.
Оставките на двете трябва да се гласуват от ВСС днес. След това Костова ще се върне във ВКС, а Галина Захарова в Софийския апелативен съд. Те бях сред членовете на съвета, които издигнаха кандидатурата на Величка Цанова за шеф на СГС. Въпреки че получи подкрепата на съдийската общност, която събра 109 подписа за нейната кандидатура, Цанова получи само пет гласа във ВСС. След напускането на Костова и Захарова ВСС ще остане с четири вакантни места, след като миналата година други двама членове на съвета подадоха оставки заради скандала с Красьо Черничкия.
Междувременно електронното издание Медиапул съобщи, че новият шеф на СГС Владимира Янева бави вече година едно от делата срещу хора от бившето ръководство на "Софийски имоти", които през 2002 година са взели решение да продадат два имота на баща й.


Бившият и.д. шеф на СГС оспорва конкурса

Съдия Величка Цанова ще обжалва решението на Висшия съдебен съвет да избере за шеф на СГС Владимира Янева. Това съобщи самата тя за БТА вчера. Засега обаче отказва да посочи с какви мотиви ще обжалва решението. Във вторник тя подаде оставка като заместник-председател на Софийския градски съд. Тя беше и ръководител на наказателното отделение в съда, но отсега нататък ще работи като редови съдия. Величка Цанова беше кандидат за поста председател на СГС, но спечели Владимира Янева. Преди да оглави Върховния административен съд, Георги Колев, който председателстваше СГС, предложи Цанова за свой заместник, а след това тя зае мястото му като изпълняваща длъжността до избора на Янева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване