06/08/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Защо арсеналите в Русия ще гърмят, докато изгорят докрай

в. Новая газета

Взрив на арсенал в Уляновск. Снимка: от тв екрана

През далечната 1991 г. Русия получи от Съветския съюз заедно с другото наследство безчетни количества всякакви боеприпаси, бомби, ракети и бойни глави. И “обикновени”, и бойни химически, и ядрени, а също и проблема какво да прави с всичко това. Засега няма съобщения за катастрофи със старите ядрени бойни глави и отровни газове, но складовете с конвенционални боеприпаси пламват и избухват редовно - било защото са много повече, било защото са по-малко предпазните мерки и грижите за тях.

След два пожара с масови експлозии за една седмица - първо в Башкортостан, после в Удмуртия, президентът Дмитрий Медведев заяви: “У нас вече втори път напоследък настава пълна неразбория - снаряди избухват, има ранени и безследно изчезнали”. “Два пъти - това вече е система”, установи той, без да обясни обаче каква точно. Министърът на отбраната Анатолий Сердюков получи нареждане да проучи нещата и да открие виновниците, от които “пак ще се наложи да сваляме пагони”.

Медведев заяви направо, че катастрофите в складовете с боеприпаси се дължат на “разхайтеност”. През 2009 г. в Уляновск на два пъти експлодираха боеприпаси, имаше убити и ранени, после се проведе съвещание, Медведев уволни поголовно разни началници от средно ниво и “ситуацията беше под контрол”. А сега какво - пак същото, значи контрол май няма.

Излиза, че във всеки отделен случай (според официалните разследвания) виновникът е било някой немарлив офицер, било войник наборник от тия, дето служат една година (след 1 януари 2008 г.), който нещо сбъркал, докато товарел снарядите и артилерийските барутни заряди, или пък хвърлил фас. Е, също и немарливите началници, неосигурили надлежния контрол, ред и дисциплина. Дори всичко да си е точно тъй, проблемът с купищата ненужни, с изтекъл срок на годност боеприпаси в Русия не може да се реши глобално само с административно дърпане на ушите, даже ако Медведев махне министъра за наказание. Боеприпасите в Русия не са започнали редовно да горят и да избухват по времето на Сердюков и това няма да спре и след него.

Нашият Генщаб изчисли навремето, че при пълна мобилизация американците и техните съюзници ще изправят срещу Съветския съюз и страните от Варшавския договор от 5 до 10 милиона бойци, а Китай - още 50 до 100 милиона. Затова залягахме как ли не да правим най-различни боеприпаси, та да ги разгромим всичките.

Нямаше обаче никаква ясна система за тяхната утилизация, освен да бъдат взривявани или изстрелвани, за предпочитане срещу хора - в локалните конфликти по време на Студената война. Ядрените бойни глави бяха разглобявани и от компонентите им тутакси сглобяваха нови. Химическите оръжия отиваха в складове, конвенционалните по принцип също.

Натрупахме десетки милиони тонове боеприпаси, докато не свърши Съветският съюз. Започна масово разглобяване на ядрените оръжия; според експерти от Арзамас-16 (военен център за ядрени изследвания), имало е опасни моменти с някои модели дълбочинни бомби например. Размина ни се някакси, а САЩ ни помогнаха да оборудваме хранилища за оръжеен уран и плутоний. Освен това, западните държави ни съдействаха безплатно да организираме безопасна утилизация на химическите бомби и снаряди.

С “обикновените” боеприпаси все нещо не е наред, постоянно стават експлозии и пожари, и то тъкмо при утилизацията им, както стана в Башкортостан и Уляновск. Старите съветски боеприпаси са нестабилни, трагедии се случват не само в базите, но и по време на учения и бойни действия. През април на маневри на подразделения от 106-а Тулска дивизия от Въздушно-десантните войски край Псков един снаряд избухна в цевта на самоходно оръдие “Нона”, след което се взриви целият боекомплект. Четиримата войници от екипажа загинаха.

Естествено трябва да разработим и внедрим сигурна, ефективна и безопасна система за утилизация на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване