06/08/11 06:28
(http://e-vestnik.bg/)

Нова Зеландия скърби по овца. Не е смешно

Почина видната новозеландска овца Шрек. Тя се е срещала с премиера на страната, за погребението й ще има траурна служба в църква, ще й издигнат бронзова статуя.

Овцата Шрек се прочу с това, че избягала от овчарите си и 6 години живеела свободно и се криела в пещери на Южния остров. Като я заловили, имала по себе си 27 кг руно и била остригана в телевизионно предаване с благотворителна цел. След това става любимка на нацията и е участвала в десетки благотворителни инициативи за помощ на старци и деца.

Средния нашенец, който вече възкликва – “Тия, па, новозеландци загубени, ще й правят паметник и траурна служба” – по-добре да замълчи. Нищо смешно няма. Случилото се показва у тези англосаксонци едно друго отношение към света. Те се радват на живота, на животните, възхищават се на волята за свобода, умеят да се забавляват.

“Тя имаше невероятен характер”, казват там по телевизията за овцата. “В крайна сметка това е краят на един голям новозеландец. Просто случайно се оказа, че това е овца”, обяснява жена от благотворителна организация.

Дивите острови на Нова Зеландия за няколко века са цивилизовани от авантюристи англосаксонци, избрали емигрантски и мисионерски живот. Нова Зеландия не се срамува от своите овце и вълна, продава вино на цял свят, и е сигурно, цивилизовано място за живеене, за разлика от България. Дори там има емигранти българи.

Може би и България ще стане по-цивилизована, когато нацията превърне в национален герой една овца. Айде, и едно прасе може да е.

Но засега положението е, както казва Иван Кулеков:

“Пролет е, агънца блеят. Колят ги.”

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване