06/08/11 17:36
(http://www.klassa.bg/)

Около 1,08 млрд. евро ще струва магистрала "Струма"

Магистрала „Струма“ ще струва най-вероятно 1,08 млрд. евро, съобщи Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие и благоустройството, при отварянето на офертите за лот 1 от аутобана вчера. По думите му оценката е дело на екип от експерти и от две водещи световни компании. Средствата за изграждането му трябва да бъдат отпуснати в следващия програмен период от Оперативна програма „Транспорт“. Предвижда се магистралата да бъде завършена до 2015 г.
Вчера в Агенция „Пътна инфраструктура“ бяха подадени 19 оферти за изграждането на лот 1 от магистралата (от Долна Диканя до Дупница) За първи път в търг за инфраструктурен проект участват немската фирма „Макс Бьогек инжстрой“ и испанската компания „Аксиома“. Българските компании в търга са „Пътстрой 32“, „ГБС инфраструктурно строителство“„Трейс груп холд“, „Пътностроителна техника“, „ИСА 2000“, „Пътища и мостове“, всички в консорциуми с водещи чуждестранни партньори. Сред останалите участници има и изцяло международни обединения и самостоятелни чужди фирми.
Прогнозната стойност за строителството на 16,7 км трасе на лот 1 е 50 млн. евро. Плевнелиев обясни, че началото на строителството се предвижда за края на август или началото на септември. Комисия към Агенция „Пътна инфраструктура“ ще разглежда техническите оферти. Срокът за работата й е 30 дни, като след това ще бъдат отворени ценовите предложения на допуснатите участници.


Над 2 млрд. лв. са договорени по ОП “Транспорт”

Над 2 млрд лева са договорени по ОП “Транспорт”, стана ясно по време на редовното заседание на Комитета за наблюдение на оперативната програма.
Парите са 53% от общия бюджет на програмата, а 10% от тях са изплатени. Договореният ресурс за жп проектите вече е 78% от бюджета. 39% са договорени за пътните проекти, а 88% - за интермодалния транспорт.
Национална компания “Железопътна инфраструктура” определи като свой основен приоритет за следващия програмен период завършването на направлението Драгоман-София-Пловдив-Свиленград в частта, която няма да бъде изпълнена през този програмен период. Паралелно с това продължава подготовката и на мащабния проект Видин-София.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване