06/08/11 21:01
(http://e-vestnik.bg/)

От 2 до 8 г. затвор за цигара марихуана – основа за полицейски рекет. Съвети от адвокат Хаджигенов 2.

Николай Хаджигенов. Снимка: личен архив

По българския закон притежаването на цигара марихуана или хапче екстази, амфетамин и др. забранени вещества, се наказва със затвор от 2 до 8 години. От Наказателния кодекс е премахнато понятието „еднократна доза” и онзи текст, който спасяваше от затвор за една цигара. Хиляди българи са заплашени от това, някои дори без да знаят. Ситуацията се използва от полицаите, които масово претърсват младежи вечер пред заведения, при пътна проверка и др. и ги рекетират, като им вземат всичките пари, защото заплахата от затвор е реална (виж тук един случай). По същия начин и момичета са подложени на сексуален рекет от полицаи, особено нощем край дискотеки и заведения. Връщането на текста от закона за еднократната доза може да се превърне във важно изискване на групи от избиратели към партиите преди изборите.

В следващото интервю адвокатът Николай Хаджигенов съветва как младите хора да се държат, когато ги задържат или претърсват за марихуана, и предлага затворът за еднократна доза да се замени с принудително лечение, както е в други страни.
Хаджигенов е от София, завършил е право в Нов Български университет. Работи като адвокат от 10 години. Половината му практика е свързана с наказателно право, занимава се и с данъчни, търговски дела и авторско право. Има блог, в който излага много казуси, които създава полицията– БлогА на Хаджигенов, един обикновен адвокат.

- Какво да правим, като ни хванат полицаи при проверка и намерят в нас цигара марихуана?

- Най-добре е човек да не употребява наркотици (смее се). Но много често се случва да намерят цигара марихуана у някого. Или да подхвърлят самите полицаи такава цигара или фас. На мой клиент, момче на 18 г., му бяха подхвърлили така фас от марихуана, той се яви на тест, кръвна проба, и се установи, че няма никакви следи от упойващи вещества в кръвта. Това ясно показа, че полицаи подхвърлят и рекетират по този начин. Започват да плашат – „Ти знаеш ли сега колко ще лежиш в затвора?”, „Това се наказва тежко!” и т. н. Това по принцип е вярно.

- Какво го заплашва човек, заловен при проверка с цигара марихуана?

- Марихуаната по нашия закон, съгласувано с европейските регламенти, се смята за високорисково вещество. Това значи, че дали става въпрос за цигара марихуана или еднократна доза друг наркотик, няма разлика по отношение на наказанието.

- А количеството има ли значение?

- Законът различава количество, има понятие „големи размери” – когато наркотикът е на стойност между 70 и 140 минимални работни заплати, а над 140 минимални работни заплати – „в особено големи размери”. Но едната цигара марихуана е равна пред закона на доза хероин или друго.

- И колко тежко е наказанието за една цигара марихуана?

- Между 2 и 8 години затвор - за притежание на наркотични вещества.

- И няма никакъв начин за по-лека присъда за еднократна доза? По целия цивилизован свят ученици, студенти пушат марихуана и не влизат в затвора?

- У нас премахнаха понятието „еднократна доза” от НК и напълниха затворите с наркомани. Логиката беше, че дилърите носят в себе си по 1 доза и полицаите, като ги хванат, те твърдят, че са наркомани. И заради това промениха закона. Това решение не работи. Трябва да се намери друг тип решение. Не трябва да се поставят всички под един знаменател. Някои дилъри са наркомани, други не са. Наркоманите са болни хора, не престъпници. Трябва да има лечение. В Щатите има принудително лечение. Съдилищата са приели, че наркоманията е болест. При нас в затвора ги събират с истински престъпници и на практика ги правят престъпници.

- Как трябва един ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване