06/09/11 17:53
(http://www.klassa.bg/)

HSBC ще е готова с оценката за АЕЦ "Белене" през август

Британската банка HSBC, избрана за финансов консултант на АЕЦ „Белене“, ще е готова с оценката за проекта в края на август, съобщи вчера пред журналисти на форум за чистата енергия Владимир Каролев, собственик на Балканска консултантска компания и част от екипа на банката у нас. Трезорът е водещ при преговорите с „Атомстройекспорт“ за анекс 12, в който трябва да се определи начинът на оскъпяване на проекта. Евентуално забавяне на българската позиция може да предизвика ответен иск за неустойка от руския изпълнител.
Оценката на HSBC ще визира срок от 25-30 години и ще прогнозира пазарните възможности и потенциал за използването на енергията в страната и за износ в региона. Освен това се прави финансова и техническа оценка на проекта. Каролев отказа да коментира по-конкретни параметри, свързани с цената на проекта или с цената на електроенергията. Руската страна може да коментира определени цифри, но България още не разполага с подобна оценка. Тези въпроси все още се обсъждат, обясни той. Според него гаранциите са по-строги, когато става дума за фиксирана цена, отколкото за базова цена плюс ескалация.
България сключи договор само за оборудването, но не и за финансирането на централата, припомни Каролев. Според него АЕЦ „Белене“ не трябва да се прави с държавна гаранция. Може да търсим кредит от търговски банки, или да приемем финансиране от Русия, припомни той.
Възобновяемите източници не могат да осигурят енергийната стабилност на страната, базата може да бъде атомната енергетика, смята Богомил Манчев, председател на Български атомен форум и изпълнителен директор на Джи Си Ар, подизпълнител на проекта АЕЦ „Белене“ - Parsons. Манчев припомни, че докато ядрената енергетика не се подпомага от правителствата и енергията от нея се продава на пазарен принцип, зелената енергия се подпомага на няколко нива с преференциални цени, договори за дългосрочно изкупуване на енергията, търговия с емисии. Според Манчев себестойността на тока от АЕЦ „Белене“ ще бъде 35-38 евро/ мвт. Ден преди това на международното изложение „Атомекспо“ в Москва президентът на компанията-изпълнител на централата „Атомстройекспорт“ Александър Глухов каза, че стойността на енергията ще е около 55 евро за мвт.
Не очакваме ситуацията във „Фукушима“ да доведе до по-силно отдръпване от атомната енергетика, каза Събин Събинов, регионален директор на „УорлиПарсънс“ за България. Фирмата е архитект-инженер по проекта. В момента 50% от базовата енергия в Европа се осигурява от атомната енергетика и при положение, че 80% от блоковете в ЕС са стари и са в последен етап на експлоатация, няма друга алтернатива, освен изграждането на нови блокове, коментира Събинов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване