06/09/11 17:47
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Велчев е много добър избор за главен прокурор

Винаги съм смятал, че Борис Велчев е изключително добър избор за главен прокурор, заяви вчера сутринта по Нова телевизия министър-председателят Бойко Борисов. Поводът: в сряда премиерът съобщи, че Лазар Груев и Борис Велчев са президентски назначения, а главният прокурор отвърна, че ако Борисов има да му каже нещо, да го направи лично. От своя страна Борисов контрира, че като е казал за Груев и Велчев, че са съветници на президента, е имал предвид начина, по който са били издигани, а не техните качества.
Задочният диалог между двамата съвпадна с публичното обсъждане във ВСС на оставките на съдийките Капка Костова и Галина Захарова, които напуснаха в знак на протест срещу избора на Владимира Янева за шеф на СГС.
В продължение на час висшите магистрати подложиха на публичен линч колежките си, обвинявайки ги в участие в конспиративен сценарий против държавността, лобизъм, безотговорност и липса на характер.
Дебата откри главният прокурор Борис Велчев, който заяви, че съдебният съвет губи много с напускането на Костова и Захарова и за него е било удоволствие да работи с тях. След това думата взе Божидар Сукнаров, с което и започна унищожителната критика срещу съдийките. Сукнаров разказа, че дни преди избора за шеф на СГС Захарова отишла в кабинета му и го убеждавала да подпише „предложение за една колежка, която не познава“, имайки предвид Величка Цанова, основния конкурент на избраната Владимира Янева. Шефът на етичната комисия Цони Цонев пък ги укори, че не можели да работят в колективен орган, където малцинството се съгласява с решенията на мнозинството. Според него отпадналата при балотажа за шеф на СГС Цанова нарушила етичния кодекс на магистратите, защото не се разграничила от подписката на съдиите в нейна подкрепа. Най-краен в обвиненията към двете беше Иван Колев, който заяви, че се съмнява оставките да са личен избор и според него те влизали „в сценарий срещу държавността”. „Този сценарий, включващ подаване на оставки, се прехвърлил и в изпълнителната власт, където почнало искане на оставки”, уточни Колев.
Според правосъдния министър Маргарита Попова, която също се включи в дебата, оставките били протест. „За да няма такива оставки, сътресение в работата на ВСС, той трябва да консолидира усилията си, да бъде разпознаван като орган, в който има сговор, в който се работи прозрачно, професионално, с грижа за съдебната система и с грижа за стабилността на държавната власт“, добави тя. По-късно Костова и Захарова дадоха специална пресконференция, на която обявиха, че лобизмът продължава да действа при кадровия подбор в съдебната система.
След заседанието на ВСС шефката на Инспектората към съвета Ана Караиванова съобщи, че започва проверка на цялата наказателна колегия на СГС. Проверката е предизвикана от появили се информации, че новоизбраната шефка на СГС Владимира Янева е прекратила и върнала за доразследване дело срещу „Софийски имоти“. Години преди това баща й закупил имоти от фирмата.


Душана Здравкова сезира комисаря по правосъдие заради СГС

Европейската комисия да предприеме бързи действия за защита върховенството на закона и демократичните процеси в България. Това призовава в писмо до еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг подалата наскоро оставка като съдия Душана Здравкова. Тя е сред основателите на ГЕРБ и беше евродепутат в предишния ЕП. На 2 юни Здравкова, която беше съдия във Варненския окръжен съд, обяви, че подава оставка заради „смачканото правосъдие“ в България. В отворено писмо тя обясни, че решението й е заради избора на шеф на най-големия съд в страната – Софийски градски съд.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване