06/09/11 21:25
(http://e-vestnik.bg/)

Какво умее Пасуш Коелю, новият премиер на Португалия

Ройтерс

Педру Пасуш Коелю. Снимка: официален сайт

Педру Пасуш Коелю, който беше избран за министър-председател на Португалия, е ръководител, съчетаващ качествата на политик и бизнесмен. Неговите управленски умения и пестеливост може да бъдат от полза за осъществяването на съвместна спасителна програма на ЕС и МВФ, предвиждаща строги икономии.

Десноцентристката му Социалдемократическа партия (СДП) спечели изборите в неделя с обещания за радикални промени, отхвърляйки критиките, че Пасуш Коелю е твърде неопитен за деликатната задача да измъкне Португалия от острата дългова криза.

Наистина, той никога не е работил в правителство и е заемал единствено дискретни административни длъжности в малки компании, като от време на време е оставял политическата кариера и се е заемал с бизнес и икономика.

Той посочва като пример Тони Блеър и Дейвид Камерън във Великобритания, казвайки, че те не са имали опит в правителство, преди да станат министър-председатели.

“Може би това не е идеалният вариант. Но има моменти, когато опитът има по-малко значение от здравия разум и способността да извършваш промени”, заяви неотдавна в интервю за списание Пасуш Коелю, който е завършил икономика през 2001 г. на 36 години.

При речта си след победата той изглеждаше сериозен и решителен, като предупреди, че предстоят тежки предизвикателства за всички португалци, но обеща “нов прозорец на увереност и надежда”.

Добре изглеждащият 46-годишен мъж, който някога е бил женен за поп певица от момичешка група от 80-те години на 20 век и самият той има завиден баритон, изтъква бизнес уменията си като своя силна страна, казвайки, че Португалия има нужда от дисциплинирана администрация с бизнес мислене, която да я измъкне от кризата.

“Работил съм като ръководител и администратор в компании и никога не съм довеждал някоя от тях до фалит”, заяви той по време на кампанията, нападайки своя предшественик социалист Жозе Сократиш, който според Пасуш е оставил Португалия да се срине и да бъде принудена да моли за спасяване.

Приятели и врагове го описват като доста пестелив човек. Самият Пасуш Коелю признава, че не обича да харчи пари, било в личния или професионалния си живот. Той живее в обикновен жилищен блок в скромното лисабонско предградие “Амадора”, където някога се беше кандидатирал за кмет, но нямаше успех и загуби.

Сократиш, чието правителство на малцинството падна през март, след като социалдемократите отхвърлиха последния му план за икономии, обвини Пасуш Коелю, че “от алчност за власт” е предизвикал политическата криза, която задълбочи дълговите проблеми на Португалия.

Харизматичният, но въздържан и избягващ шеговитите коментари Пасуш Коелю се присмя на това изявление, като каза, че няма никаква алчност за власт в опита да поемеш едно сринало се управление.

Някои анализатори казват, че неговата слабост е позволила на партията му да говори с твърде много гласове по време на кампанията, но той отвърна, че това е било част от стратегия за обновление и повече отвореност в СДП, която, когато той е станал лидер, е била слаба и разпокъсана след загубата на парламентарните избори през 2009 г.

Той влиза в политиката на 14 години като член на младежката организация на социалдемократите и бързо се издига в редиците й, стигайки до лидерския пост. През 1991 г. е избран в парламента, но по-късно става депутат в общинската камара на “Амадора”.

Фигурата на Пасуш Коелю отново изникна от политическата неизвестност през 2008 г., след като той работеше няколко години в различни консултантски фирми, а после заемаше ръководна длъжност в компанията “Фоментинвест”, управлявана от влиятелния му съпартиец от социалдемократите Ангелу Корея. Той също така изнасяше лекции по приложна икономика на бъдещи преподаватели.

Най-напред той се кандидатира за лидер на разпокъсаната си партия през 2008 г., но без успех. Две години по-късно, след като партията понесе второ поредно поражение от социалистите на Жозе Сократиш, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване