06/09/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Китай влиза в Гърция с два милиарда евро

Гърция и Китай постигнаха мащабно споразумение за около два милиарда евро въъв връзка с инвестиции във фотоволтаични и вятърни паркове. Това стана на тазгодишния гръцко-китайски форум, състоял се преди два дни, с участието на над 200 бизнесмени от двете страни.

Споразумението се отнася до сътрудничество между големия китайски консорциум Dofgang Electric International Corporation и гръцката DTS HELLAS.

Документът, който предвижда изграждането на фотоволтаични паркове с обща мощност 250 мегавата и вятърни паркова с мощност 750 мегавата, включва още и съвместно инвестиционно предложение на двете компании за строителството на фотоволтаичен парк в град Козани, гръцка Македония.

Смята се, че съвместните проекти не само ще засилят още повече деловите връзки между двете страни, но и ще насърчат китайските инвестиции в Гърция.

Двете китайски компании Suntech Power и ZTE, първата специализирана в изграждането на фотоволтаични паркова, а втората - в телекомуникационния сектор, имат силно присъствие на гръцкия пазар.

През април пък China Development Bank и Sinoved Wind оповестиха своите планове за Гърция. Наред с тях консорциумът COSCO продължава засилената си инвестиционна активност на пристанище Пирея, като само тази година тя е инвестирала 43 млн. евро.

Китайският инвестиционен интерес в Гърция се разпростира и до тютонопроизводството, представено от гръцката компания СЕКАП, към което интерес проявява китайският тютюнев монопол както за търговско сътрудничество, така и за участие в акционерния капитал на гръцката тютюнева индустрия. Гръцката Marfin Bank обяви, че е готова да открие свое представителство в Пекин.

На бизнес форума регионалният министър Михалис Хрисохоидис призова китайските бизнесмени да се възползват от инвестиционната среда и да обединят своите усилията с гръцките партньори в сектори, в които Гърция и Китай притежават ноу-хау, като корабоплаване, туризъм, енергетика, търговия и строителство.

Егейско море се превърна в любима дестинация за китайските туристи, каза от своя страна министърът на културата Павлос Геруланос, като прикани китайците да инвестират в гръцкия туризъм.

Китай би могъл да бъде използван като врата за проникване на гръцката делова активност в Азия, подчерта заместник-министърът на външните работи Спирос Кувелис, а президентът на Invest in Creece каза, че Гърция е “естествено делово място с възможности да привлече 140 млн. потребители от Югоизточна Еврпа, чийто брутен вътрешен продукт възлиза на близо един трилион евро”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване