06/09/11 17:54
(http://www.klassa.bg/)

НАП дава на съд 10 пъти повече фирми длъжници

Само за първите три месеца на годината Националната агенция по приходите е подала близо 100 искови молби с искане за производства на несъстоятелност на фирми длъжници. Очакванията на данъчните са за около 400-500 нови производства, които ще се прибавят към вече заведените близо 1000 текущи иска. Сметките показват, че до края на годината 1000-1500 фирмени дела ще се отправят към съда, което е близо 10 пъти повече от минали години, когато това се вършеше от Агенцията по държавни вземания, съобщи за “Класа“ Росен Бъчваров, директор комуникации в приходното ведомство. По думите му това не означава, че фирмите са станали повече несъстоятелни, а че НАП използва този инструмент по-интензивно в практиката си за събиране на данъци. Само за първите два месеца на годината приходната агенция е завела 75 искови молби до съдилищата за откриване на производства по несъстоятелност. За сравнение, през цялата 2010 г. исковете са били 71, а през 2009 г. – 90 броя. За първите шест месеца на годината ведомството на Красимир Стефанов представлява държавата по съдебните дела за дълговете на фирмите, неплатените осигуровки или други задължения в общо 713 дела. През 2010 г. агенцията представлява държавата в 650 дела, а през 2009 г. – в 539 дела. Същевременно данъчните отчитат, че са открити и след това спрени 158 производства по несъстоятелност, по които проучват имущественото състояние на длъжниците и трябва да се прецени дали е целесъобразно да бъдат възобновени производствата. В тези случаи длъжниците са платили частично задълженията си или имат сключено споразумение с НАП за дългосрочно погасяване на дълговете.
Ежедневно стотици касови апарати се присъединяват към системата на приходната агенция, съобщи още Бъчваров. Той припомни, че 185 хил. фирми и еднолични търговци, регистрирани по ДДС, имат малко повече от 3 месеца, за да свържат касовите си апарати с компютърните системи на НАП, но както винаги, някои ще изчакат 1 октомври, когато е крайният срок за това. Тогава едва ли тези 200-300 компании, осигуряващи достъпа със системата на НАП, ще успеят да инсталират 100 хил. касови апарата. Това няма как да стане физически. Поне месец е необходимо, за да започне процесът, обясниха от НАП. Разходите в размер на 400-420 лв. за купуване на нов касов апарат и между 250-300 лв. за модификацията на стар се признават за данъчни и ще бъдат приспаднати от печалбите на компаниите.
Досега около 15 хил. фирми, или малко над 13% от всички дружества, подлежащи на връзката, са изпълнили законовото изискване. Сред тях са над 3000 бензиностанции. До края на август около 4500 фирми от фармацевтичния бранш предстои да изградят дистанционна връзка с приходното ведомство на своите около 10 хил. фискални системи. По данни на НАП 231 големи корпорации имат общо 49 хил. касови апарата.
Предвижда се глобата за търговците, които са регистрирани по ДДС и до края на септември т.г. нямат касов апарат с дистанционна връзка със сървърите на НАП, да достигне 10 хил. лв., като едновременно с това обектът им ще бъде затворен. Според действащото в момента законодателство всички останали фирми, които нямат регистрация по ДДС, трябва да изградят дистанционна връзка не по-късно от края на март 2012 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване