06/09/11 16:57
(http://www.klassa.bg/)

Рано е да се твърди, че има раздвижване на пазара

Първата половина на 2011 г. отчете доста по-голяма активност от изминалата 2010 г. Три транзакции отбелязват повече от 155 млн. евро инвестиции (сделките с Retail Park Plovdiv, Praktiker и Mall of Sofia). Въпреки че, статистически погледнато, това е голям ръст на годишна база, всъщност е рано да се твърди, че има раздвижване на пазара. Голяма част от отбелязаните инвестиции досега през 2011 г. са забавени транзакции, започнати от 2010 и 2009 г., през които години беше отбелязана само една инвестиционна сделка („АутоЮниън център“).
Mall of Sofia е много добра инвестиция и като обект за търговия има много добро пазарно позициониране.
Размерът на българския пазар е малък и въпреки многото предложения за продажби малко от имотите отговарят на изискванията за риск и доходност на инвеститорите. Често в имотите има проблем във функционалността на архитектурата или локацията е избрана през 2006-2007 г., предвиждайки растеж и силно търсене. Цели новозастроени зони в София в момента страдат поради свиване на търсенето и неадекватна инфраструктура (понякога и липса на улици). Често предлаганите сгради имат проблем със срочността на договорите за наем, понякога с високи/надпазарни наеми, празни площи или големи кредити, които дестимулират собствениците да продават. По този начин България стана пазар с много предлагане и малко адекватно предлагане. България по принцип е поставена в регионален контекст, а в момента ситуацията не е много стабилна в някои съседни държави. Това е и една от причините за „консерватизма” на повечето от инвеститорите. По този начин и при липса на адекватни обекти повечето фондове насочват интереса си към Централна Европа или остават в основните си пазари (Великобритания, Германия, Франция). От друга страна, собствениците на имоти в България също усещат, че има тренд на подем на запад, като и че на местно ниво в България въпреки големия обем на предлагане има недостиг на качествени инвестиции. Сделките от 2011 г. са добра статистика за България, но те отразяват доста свършена работа през 2009 и 2010 г. и все още не са знак за положително раздвижване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване