06/09/11 21:35
(http://e-vestnik.bg/)

Сирия - народът срещу президента

в. Индипендънт

Махмуд Ахмадинеджад и Башар Асад. Снимка: АП/БТА

Бунтът в Сирия срещу управлението на президента Башар Асад се превръща във въоръжено въстание, след като първоначално мирните протестиращи вдигнаха оръжие в борбата срещу собствената си армия и “шабиха” (ар. призраците) - алауитски милиции, които убиват и измъчват възпротивилите се срещу режима.

Още по-сериозната заплаха за все още могъщите поддръжници на Асад са нарастващите доказателства, че отделни сирийски войници въстават срещу неговите сили. Цялата структура на алауитската диктатурата на Асад е изправена пред най-голямата опасност.

Бащата на Асад - Хафез, се сблъска с въоръжен бунт през 1980 г. в централния град Хама, който бе потушен от специалните сили на брата на Хафез Рифаат - живеещ понастоящем заради разследване на военни престъпления в централен Лондон - с цената на живота на 20 000 души. Но въоръженият бунт днес се разпространява в цяла Сирия. Той е значително по-голяма криза и определено е доста по-трудно да бъде потушен. Не е чудно, че сирийската държавна телевизия показва погребенията на 120 членове на силите за сигурност от само едно място - северния град Джиср аш Шугур.

Първото доказателство за това, че цивилни прибягват до оръжия, за да защитят семействата си, дойде от Дераа - градът, където започна кървавата история на сирийското въстание, след като агенти на разузнаването арестуваха и измъчиха до смърт 13-годишно момче. Сирийци, пристигащи в Бейрут, ми казаха, че мъжете в Дераа са се изморили от това да следват примера на мирните тунизийски и египетски протестиращи - разбираема емоция, при положение че хората в тези страни съвсем не са преживели жестоките репресии като извършените от войниците и милициите на Асад - и сега понякога “стрелят в отговор” в името на своето “достойнство” и за да защитят жените и децата си.

Башар и циничният му брат Махер - днешният еквивалент на жестокия Рифаат - може да залагат на максимата на стария диктатор, че техният режим трябва да бъде защитаван от въоръжени ислямисти, подкрепяни от Ал Каида - лъжа, която бе изказана от Муамар Кадафи и вече заминалите в изгнание лидери на Йемен Али Абдула Салех, на Тунис Бен Али и на Египет Хосни Мубарак, и от все още седящата на трона династия Халифа в Бахрейн.

Малкото клетки на Ал Каида в арабския свят може да искат това да е истина, но арабския бунт е единственият феномен в Близкия изток, който не е заразен от “ислямизъм”. Единствено израелците и американците могат да се изкушат да смятат другояче.

Телевизия “Ал Джазира” излъчи вчера извънреден репортаж с млад сирийски офицер, който призова другарите си да откажат да участват в кланетата на цивилни в Сирия. Полковник Абдул Разах Тлас от Растан каза, че се е присъединил към армията, за да се бори срещу израелския враг, но станал свидетел на убийства срещу собствения си народ в град Санамейн. “След видените престъпления в Дераа и цяла Сирия аз не мога да продължа да служа в сирийската арабска армия”, обяви той. “Аз питам армията: Нима армията има за цел да краде и да защитава фамилията Асад? Призовавам всички достойни офицери да разкрият на своите войници реалната картина. Допитайте се до съвестта си…ако не сте достойни, тогава останете с Асад.”

Разграничаването на слуха от фактите става все по-лесно в Сирия с всяка изминала седмица. Все повече сирийци избират сигурността в Ливан и Турция, за да разкажат своите индивидуални истории на мъчения и жестокост в казармите на полицейските участъци. Някои все още използват телефони от самата Сирия, за да разкажат за експлозии в Джиср аш Шугур (ар. Мостът на Шугур) и за тела, хвърляни в едноименната река.

Повече от месец вече гледам нощните новини по сирийската телевизия и ...

Публикувана на 06/09/11 21:35 http://e-vestnik.bg/11945/siriya-narodat-sreshtu-prezidenta/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване