06/10/11 11:18
(http://www.klassa.bg/)

Kризата в Либия: Съюзниците увеличиха финансирането за бунтовниците

Западните и арабски страни, участващи в операцията в Либия обещаха да предоставят средства чрез нов механизъм за финансиране на бунтовниците, засилвайки международния натиск върху режима на полковник Кадафи.

Италия ще предостави $ 586 млн. (€400 млн., ₤360 млн.), Франция $ 420 млн, а Кувейт $ 180 млн. Сумите бяха уточнени по време на среща на Контактната група за Либия в Абу Даби, предаде BBC.

Либийските бунтовници обявиха, че ще са им необходими $ 3 млрд, през следващите четири месеца.

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън заяви, че дните на полковник Кадафи са "преброени".

"С течение на времето, поддържането на нашата решителност и единство става все по-важно", каза Клинтън по време на срещата на Контактната група, която включва Великобритания, Франция и САЩ, както и арабските съюзници Йордания, Кувейт и Катар. Групата беше свикана за да обсъди развитието на страната след падането на режима на Кадафи.

"Паралелно с нашата военна мисия за защита на либийския народ, ние трябва да продължим да увеличаваме политическия, дипломатически и финансов натиск върху Кадафи и неговия режим. Времето е на наша страна, но ние знаем, че трябва да поддържаме натиска, " добави Клинтън.

Генералният секретар на НАТО, Андерс Фог Расмусен, заяви, че мисията в Либия ще продължи "толкова дълго, колкото е необходимо."

”Временният механизъм за прехвърляне на средства за либийските бунтовници вече работи,” съобщиха длъжностни лица,  по време на срещата.

Представители на бунтовническия Либийския Национален Преходни Съвет, съобщиха, че спешно се нуждаят от пари за плащане на заплати и хранителни запаси.

Италия заяви, че ще предостави помощ в размер на $ 586 млн  в пари и гориво, от замразените либийски активи. Франция заяви, че ще освободи $ 420 м (290м евро за £ 257 m) от замразени либийски фондове.

Въпреки това, кореспонденти казват, че няма признаци за напредък, по отношение на бунтовническите искания за размразяване на либийските активи в САЩ.

В същото време, Съветът по правата на човека към ООН в Женева обсъди доклад относно предполагаеми нарушения на човешките права в Либия. Престъпленията включват убийства, мъчения и безразборни нападения над цивилни граждани, извършени от силите на Кадафи, както и сериозни нарушения от страна на бунтовнически сили.

Либийският дипломат Мустафа Шабан, заяви в четвъртък, пред членовете на съвета, че неговото правителство е "жертва на мащабна агресия" и обвини медиите, опозицията и чуждите наемници, в нарушаване на човешките права, включително "актове на канибализъм".

Главният прокурор на Международния наказателен съд, Луис Морено Окампо, каза, че разполага с доказателства, че полковник Кадафи е наредил изнасилването на стотици жени, като средство за водене на война срещу бунтовническите сили.

Председателят на Комисията по правата на човека, Чериф Басиоуни заяви че: "подобни деяния попадат в раздел престъпления срещу човечеството" Той каза, че разследва обвинения, че лекарства като Viagra са били раздавани на силите за сигурност, за да увеличат възможностите и желанието им за секс.

През май, кореспондент на BBC в Африка взе показания от заловени либийски войници, че изнасилването се използва, като средство за водене на война.

НАТО извърши нови въздушни удари срещу правителствени обекти в Триполи. Най-малко две силни експлозии разтърсиха либийската столица късно в сряда.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване