06/10/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Германец още е влюбен в мерцедеса си след 1 милион километра

ДПА

Мерцедес Е-класа

Германците са прочути с любовта към своите коли. Доказателство за това са десетките хиляди горди граждани, които всяка събота отделят време, за да лъскат и чистят най-скъпото си притежание.

Един мъж от Югозападна Германия обаче е отишъл с една крачка по-напред в любовната история на своята страна с автомобила, показвайки такава преданост към 22-годишната си кола, че сега тя е навъртяла над един милион километра. Фриц Вебер е записвал всяка услуга и всяка техническа поправка, направена на неговия Мерцедес Бенц Е-класа. “Точно съм отбелязвал всяка смяна на масло или на филтър”, каза гордо той.

Банкерът от Хохдорф в Баден-Вюртемберг, където това лято се отбелязва 125-ата годишнина на автомобила, е пенсионер и прекарва доста от свободното си време в грижи за колата си в шоурум в Биберах. Мерцедесът с 3-литров дизелов двигател досега е навъртял 1 003 524 км, но вече няма регистрация и не може да бъде каран по обществените пътища, така че сега само може да прави кръгчета в двора на шоурума. “Всяка кола носи особено усещане”, казва 60-годишният мъж. За да докаже, че колата все още е в изправност, Вебер пробва спирачките. “Виждате ли, никакъв звук”, казва той.

От 1984 до 1997 г. са произведени около 2,5 милиона мерцедеса W-124. Когато Вебер купил колата преди 22 години, той първоначално възнамерявал просто да я покара две години и после да я смени с по-нов модел. Днес средната възраст на колите по германските пътища е 8,3 години. “Изминавах средно около 100 км на ден и ходех с нея на почивка с моята каравана”, казва той, но изтъква, че не е правил особено дълги пътувания.

След като достигнал прага от 200 000 км, Вебер решил да подобри малко външния вид на колата си и сменил фаровете и капака с по-нов модел. Двигателят и останалата част от колата обаче били запазени, както били произведени. После Вебер дал колата на сина си да я кара. “Грижех се по малко за нея, но нищо особено. Проверявах дали е сменено маслото”, обяснява той.

Колата се миела всяка седмица, веднага се вземали мерки срещу петната от ръжда и се избягвали ненужните пътувания. Когато мерцедесът навъртял 400 000 км, синът му решил да си купи нова кола, така че Вебер продължил да се грижи за старата кола. “Исках да направя половин милион километра”, казва той.

На 9 март 2011 г. колата стигнала прага от 1 милион километра. “Отпразнувахме събитието с шампанско”, казва той. Йоахим Дюнкел, управител на шоурума, където Вебер държи колата си, е просто смаян. “Никога не съм виждал кола на такава възраст”, казва той. Повечето хора сменят колите си на между 80 000 и 120 000 км, но Вебер се отнася с изключително внимание към своето превозно средство. “Аз обаче не съм маниак на тема коли”, добавя той.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване