06/10/11 21:21
(http://radiomilena.com/)

Дамски хор „Благовестие” на международен фестивал в Швеция

В  I-ия Международен хоров фестивал в Швеция  участие взе Дамски хор „Благовестие” при храм „Св. Рождество Богородично” – Поморие, с диригент Йорданка Панчева – Туджарова. Това гостуване в градовете Тидахолм и Тьоребуда бе по инициатива на Гергана Андерсон – инициатор и един от организаторите на фестивала, която през лятото на 2010 г. заедно с Църковния хор на Фредсберг изнесе концерти в Поморие и Бургас. Посрещнати изключително сърдечно на летището в Стокхолм и след това в църковния дом в Тьоребуда, българките бяха настанени по домове на хористи, като така се  докоснаха до бита и душевността на домакините.

На 25 май, след репетиция в катедралата на Тьоребуда и разходка из града, който се намира на Гьота канал, свързващ езерата Венерн / Vaenern/ и Ветерн / Vaetern/ със Стокхолм, бе първият им самостоятелен концерт. В него на шведската публика се представиха  църковни песнопения от източното църковно пеене, от българската и руска класика, от съвременни български автори,  четири песни от българския фолклор, една популярна шведска песен от о. Готланд, която приятно изненада присъстващите в църквата и предизвика одобрителни аплодисменти. И изпълнители, и публика останаха изключително доволни от концерта.
Този концерт бе повторен на 26 май в църквата на Valstad – селище на около 10 км от Тидахолм, като всяко изпълнение бе изпращано с продължителни ръкопляскания.
В петъчния ден / 27 май/  бе предвидена екскурзия до Гьотеборг. Същата вечер в църквата в Тидахолм се състоя концерт с произведения на Фр. Шуберт, изпълнени от Ораториалния хор на Falbygden и камерен оркестър.
В рамките на фестивала на 28 май в църковния дом бе открита изложба на Хелена Свенсон – масло и акрил, а от 18 ч. бе представена новонаписаната „Меса” от младата композиторка Ида Фаал, изпълнена от църковни хорове на Тьоребуда с оркестъра на музикалното училище. След месата се състоя среща – хепънинг на хоровете, участващи във фестивала.

Голям бе  интересът от страна на журналисти, хористи и  любители на музиката към откритите репетиции на различни хорове, провели се три  пъти по време на фестивала в различни църкви.
Кулминацията на фестивала бе на 29 май / неделя/ в църквата на Тидахолм. Представиха се всички участници.  Програмата,  подготвена от поморийки, се посрещна с интерес, а заедно с хора на Тьоребуда  бе изпълнена  шведската песен „Uut i vor hage”.  Така хор Благовестие се  появи за втори път на сцената и закри този фестивален ден. На 30 май програмата продължи с два   концерта на мъжкия хор от Сардиния
Безкрайно доволни  са   хористките от срещата с културата и бита на Швеция, от новите запознанства,  от представянето на хора на трите концерта и на хепънинга.  Бяха  акламирани за „музикалността, добрата техника и емоционалността на изпълнението” – оценката на диригента на италианския хор.  А думите на Гергана Андерсон  след единия от концертите бяха: „След вашето изпълнение съм още по- горда, че съм българка!”

Дамски хор „Благовестие” благодари на Община Поморие и на спонсорите за финансовата подкрепа при осъществяването на това представително и за града пътуване, предаде Йорданка Туджарова – диригент на Дамски хор „Благовестие”-Поморие.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Публикувана на 06/10/11 21:21 http://radiomilena.com/news/?p=12860
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване