06/10/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Руската енергетика - губеща и неефективна

Руската енергетика е губеща, неефективна и е една от основните причини за неконкурентоспособността на цялата икономика. Въпреки че реформите се провеждат вече второ десетилетие, в енергийния сектор на Русия почти няма обновление. Повишението на цените продължава, а разходите за енергийни суровини в структурата на стойността на енергията са средно 1,7 пъти над равнището на показателя в Китай, 7 пъти над равнището в САЩ, 12 пъти над нивото в страните от Европейския съюз. Ако сегашните тенденции не бъдат обърнати, то скоро цените на електроенергията в Русия ще бъдат по-високи от цените в други страни.

По-рано се приемаше, че раздробяването на държавния монополист в сектора, създаването на компании за производство и пренос на електроенергия ще привлекат стратегически инвеститори, с чиято помощ пък ще започне бързо модернизиране на отрасъла. Освен това държавата им гарантира по-високи цени за промишлеността и за населението.

Резултатът обаче беше точно обратен. Между новопоявилите се енергийни компании и държавата възникнаха сериозни разногласия за ценовите равнища. Цените започнаха бързо да се повишават, което обаче не допринесе за модернизацията или за повишаване на жизненото равнище на населението. Точно обратното - обикновените хора, както и малкият и среден бизнес пострадаха най-много. Бедните региони понесоха най-рязък скок на цените, което доведе до масово обявяване на неплатежоспособност.

Това обаче не донесе на компаниите средствата, необходими за модернизиране и обновяване на активите. Поради тази причина един от основните въпроси днес е как да се “обуздае” растежът на цените? И кой в крайна сметка ще финансира модернизацията на руската енергетика? Способни ли са руските енергодобивни компании, създадени чрез раздробяване на някогашната централизирана система, да изпълнят задачата за модернизиране на отрасъла и икономиката като цяло или предстоят “мега сливания”? Каква роля могат да имат чуждестранните инвестиции?

Министърът на енергетиката Сергей Шматко твърди, че електроенергетиката не бива да бъде тежест а общото развитие на страната. Министърът дори посочва главозамайващи стойности - износът на енергийния комплекс сега достига до 70 %, а темповете на модернизация на енергийната мрежа са 2-3 пъти по-ниски от необходимите.

Енергетиката е основният “локомотив” на нашата икономика. Секторът обаче изпитва недостиг на инженери и специалисти по енергетиката. При реформирането на централизираната система бе обещано, че в бранша ще настъпят подобрения. Преди реформите обаче руската енергетика имаше 30 % резерви мощности, а днес такива няма. Какво се случи? Икономиката потребява дори по-малко енергия, тъй като някои големи потребители спряха производството си, но резервните мощности изчезнаха.

Според прогнозите на експерти за развитието на събитията е възможно консолидиране на активите в електроенергетиката. Това означава, че до идната година пазарът може да бъде поделен 10-12 компании, които ще започнат да заемат съпътстващите сфери. Дали за отрасъла това ще бъде добро или лошо - не може да се каже. Засега обаче преобладават катастрофалните сценарии.

Заради географското си положение Русия поначало е осъдена на сериозни енергийни загуби, тъй като голяма част от територията й е разположена в по-северни ширини от Европа или Америка, а това многократно увеличава енергийните и транспортни разходи. Създава се електроенергиен пазар без резервни мощности и с неустойчиви цени.

Днес на фона на кризата в ядрената енергетика след събитията в Япония мнозина твърдят, че атомните централи са опасни. Бихме подкрепили тази теза - нека ги закрият. Ние пък ще продължим да строим АЕЦ и да снабдяване с електроенергия страни, които са намалили собственото си производство.

Някой предложи да проверят нашите АЕЦ. При нас обаче вече всичко е проверено. Според мен Чернобил ни даде урок за сто години напред. Никой не е преживявал нещо подобно. Нашите АЕЦ са най-безопасните, което и трябва да обявяваме. След страшната катастрофа в Саяно-Шушенската ВЕЦ обаче изглежда е необходимо да се направят някои изводи - очевидно е, че системата на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване