06/10/11 11:00
(http://www.klassa.bg/)

Френската кандидатка Лагард все още начело сред номинираните за Директор на МВФ

Френският министър на финансите Кристин Лагард е начело сред номинираните кандидати за поста Директор на Международния валутен фонд (МВФ), но борбата става все по-оспорвана, предаде BBC.

Управителят на Централната банка на Мексико Агустин Карстенс и колегата му от Казахстан Григорий Марченко също участват в надпреварата. Окончателният избор се очаква да бъде обявен до 30 юни.

Постът се освободи, след като бившият ръководител на институцията Доминик Строс-Кан напусна миналия месец заради обвинения в сексуално нападение в Ню Йорк. Г-н Строс-Кан заяви, че е решил да се оттегли, за да се бори с обвиненията, свързани с предполагаемото нападение над хотелска камериерка.

В петък, г-жа Лагард очаква резултатите от проверката на твърденията, че е злоупотребила с авторитета си през 2008 година, като е разрешила плащането на голяма сума на виден бизнесмен, с цел да уреди съдебно дело. Проверката се извършва от трима от най-видните френските съдии.

Основните кандидати почти завършват лобистките си кампании за топ позицията в МВФ.
Лагард напусна Китай, за да участва в годишната среща на Африканската банка за развитие, в Лисабон на 9 и 10 юни. Преди заминаването си тя каза, че е "много доволна" от срещата си с китайските ръководители."Останах с много положителни впечатления, след тези разговори, но от тях зависи да представят своето решение", заяви г-жа Лагард пред АФП. Тя вече посети Индия и Бразилия.

Карстенс продължава обиколката си. Той е на посещение в Индия в петък, преди да отпътува за САЩ, през следващата седмица.
В същото време, Марченко, чиято кандидатура бе издигната от Русия и някои други бивши съветски републики, каза, че Лагард е фаворит за поста.

"Съществува информация, от различни източници, че има споразумение между страните от Г8 за подпомагане на госпожа Лагард", каза Марченко пред британския вестник "Дейли Телеграф".

"Ако страните, които имат общо повече от 60% от гласовете, са се споразумели да подкрепят един кандидат, то изборът е повече или по-малко предрешен", добави той.
Ръководителят на Международния валутен фонд традиционно е от Европа, от времето на създаването на институцията, докато колегата му в Световната банка е американец.

Китай, Индия, Бразилия и Русия призоваха тази традиция да се прекрати, тъй като техните икономики, вече заемат по-съществено място в световната икономика.
Кореспонденти казват, че докато европейските страни са склонни да назначат европеец, се наблюдава известна подкрепа за избор на директор от развиващия се свят.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване