06/12/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Естонска кибергвардия се изправя срещу хакерите

Крисчън сайънс монитър

Преди пролетните избори Агу Кивимяги беше натоварен със задачата да гарантира, че гласуването по интернет в Естония ще бъде обезопасено срещу нападения. Естонската система на общонационално онлайн гласуване е апетитна мишена за всеки хакер. След като бюлетините бяха преброени и оставиха десноцентристкото правителство на власт за още един мандат, интернет гласуването премина без нападения, всъщност без никакви технически проблеми.

Кивимяги, който ръководи отдела за компютърна сигурност в естонското вътрешно министерство, е част от първата в света доброволческа киберармия, която беше създадена тази година, за да отбива хакерските атаки и да защитава страната срещу кибернападения. Съставена от най-големите умове в областта на информационните технологии в Естония, от програмисти до юристи, 150-членната Лига за киберотбрана е естонската кибер национална гвардия. Ако Естония стане обект на нападение, лигата ще бъде мобилизирана под командването на Националната лига за отбрана - доброволческа бригада, създадена да защитава сигурността и независимостта на страната.

Създадена като реакция на голямата кибератака от 2007 г., за която неофициално се твърди, че е извършена от руски хакери, доброволческата кибербригада е опит на естонците да участват в една обществена, а не просто военна задача. Интернет-защитата на малката балтийска република вече привлече вниманието на света, на фона на зачестяващите хакерски атаки и все по-реалната заплаха от кибервойна.

“Сега едва започваме, но аз посочвам (киберармията) като типа решение, който трябва да започнем да обмисляме”, заяви естонският президент Тоомас Хендрик Илвес на Третата международна конференция за киберконфликтите, която анализира природата на киберсилите - форум на над 300 експерти по киберотбрана от 37 страни, който се провежда тази седмица в Талин. “Постепенно стигнахме до този етап, в който признаваме, че кибернападенията и кибервойните са сериозна заплаха, а не просто детска игра на заблудени хакери любители. (…) Когато заплахите вече не са класически, нашата реакция също не бива да бъде класическа”, заяви той и окуражи и други страни да последват примера на Естония и да създадат изцяло доброволни киберармии.

Киберполитиката на НАТО

Атаката от 2007 г. разкри уязвимостта и на НАТО. Ако руски хакери могат да парализират цяла държава, какво ли може да направи една организирана от държава атака? След удара Естония лобира пред НАТО да създаде институт за киберотбрана в Талин и днес Съвместният център за високоефективна киберзащита дели мегдан с подразделение на редовната естонска армия.

През ноември НАТО обяви киберсигурността за свой стратегически фокус и подчерта необходимостта от по-широко сътрудничество между страните членки на алианса и международните организации като Европейския съюз и ООН. А в Брюксел министрите на отбраната от НАТО одобриха нова политика за киберзащита, която изяснява политическите и оперативните механизми за реагиране на кибератаки в алианса.

Съгласно новата политика всички структури на НАТО ще бъдат поставени под централизирано командване за киберзащита. “Политиците в НАТО очевидно са осъзнали, че кибернападенията са си нападения. Точка. И че при тях важат същите правила, както при другите видове война”, заяви Илвес на пресконференция.

Атаките зачестяват

От 2007 г. насам кибернападенията стават все по-сериозни и по-чести. Повечето от тях са дело на това, което Мико Хипьонен от “Еф-секюър корпорейшън” в Хелзинки нарича “хакерски банди”. Червеят “Стъкснет”, който миналото лято успешно порази ядрен реактор в Иран обаче беше най-близкото нещо до истински акт на кибервойна. Това изглежда беше първият случай, в който компютърен вирус, толкова сложен, че специалистите са единодушни, че няма как да не е бил създаден с подкрепата на някоя държава, порази конкретна цел в друга държава, която се намира извън ограниченото пространство на интернет.

“Стъкснет промени коренно нещата”, коментира Хипьонен. “Навлизаме в надпревара във въоръжаването, в която държавите трупат оръжия, само че става дума не за самолети и ядрени реактори, а за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване