06/12/11 18:53
(http://www.klassa.bg/)

Партията на Ердоган пред трета победа

Парламентарните избори в Турция вчера минаха при изключителни мерки за сигурност и висока избирателна активност, съобщи БНР.
След като в 17.00 ч българско време гласуването приключи, първите официални резултати се очакваха в 21.00 ч.
Право на глас имаха 50,2 млн. граждани, които избираха 550 депутати. Състезаваха се 15 партии със 7492 кандидати и 203-ма независими. Изборите преминаха спокойно с изключение на няколко инцидента. Трима души бяха задържани в провинция Батман и осем души в Измир, защото се опитали да окажат натиск върху гласоподаватели.
Сондажите още преди вота прогнозираха изборна победа на Партията на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Тайип Ердоган, но същинският въпрос, който превръща изборите в особено важно събитие, е дали управляващите ще получат достатъчно гласове за парламентарно мнозинство. То ще е необходимо на Ердоган, за да успее да промени действащата от 1982 г. конституция и да въведе президентска система на управление. Основният предизборен коз на управляващите бе икономическият разцвет и нарастването на влиянието на международната сцена на страната, отбелязва Ройтерс. Едно от най-големите постижения е спадът на безработицата. В момента тя е 11,5% в сравнение с 14,4% през миналата година.
Основният съперник на управляващите е светската Републиканска народна партия, оглавявана от новия си лидер Кемал Кълъчдароглу.
Очаква се на трето място да бъде Националистическата партия за действие, а четвъртата политическа сила да е прокюрдската Партия за мир и демокрация.
За да попаднат в парламента, партиите трябва да получат над 10% подкрепа. Опасенията на опозицията са, че предлаганата от Партията на справедливостта и развитието конституция ще засили ролята на исляма в държавата.
Из цялата страна бяха разлепени плакати на управляващата партия, на които пише „Готови за 2023 г.” - годината, в която се навършват 100 години от обявяването на Турция за република и до която Ердоган ще може да остане на власт, ако промените в конституцията бъдат приети.
На тези избори за първи път в историята на страната бе позволено на хора на 25 г. да се кандидатират за депутати. Това стана възможно след промени в основния закон през 2006 г.
57-годишният Ердоган е икономист по образование, но се е занимавал почти професионално с футбол. Започва политическата си кариера едва на 18 г. През 1994 г. бе избран за кмет на Истанбул, а от 2002 г. е премиер на страната.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване