06/12/11 18:55
(http://www.klassa.bg/)

Търсят решение за инфраструктурата на Слънчев бряг

До края на юли работна група от юристи трябва да представи решение кой да управлява инфраструктурата на един от най-големите курорти в България - Слънчев бряг, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. В събота ведомството на Трайчо Трайков организира среща за обсъждане на проблемите в комплекса. Повече от 10 години този въпрос не може да бъде трайно решен. Инфраструктурата в момента е собственост на държавното предприятие „Слънчев бряг“ АД, чийто принципал е МИЕТ. В работната група ще има експерти на всички заинтересовани, сред които на „Слънчев бряг“ АД, Съюза на собствениците в комплекса, представители на регионалното министерство и др. независими специалисти. Целта е да се прецени дали собствеността на инфраструктурата трябва да остане към дружеството „Слънчев бряг“ АД или в община Несебър. Хотелиерите и собствениците в комплекса са против дружеството да я стопанисва.
Държавното предприятие е чисто търговско дружество и дори не управлява водите и канализацията, тъй като това прави ВиК-Бургас, каза пред „Класа“ Веселин Налбантов, член на УС на Съюза на собствениците „Слънчев бряг“ и собственик на хотел „Колизеум“. Община Несебър трябва да осъществява контрола и реда в курорта, нейна задача е да събира такси и налози и да управлява инфраструктурата. Нали затова плащаме данъци на общината, коментира Налбантов. Той съобщи, че според постановление на прокуратурата от 2007 г. дружеството няма право да събира налози и да налага ограничения. То си позволява да иззема функциите както на държавата, така и на общината, допълни той. Само преди по-малко от месец дружеството обяви нова схема в курорта с ограничителен режим за таксита и доставчици и въведе наем за преместваемите обекти.
„Ние отдавна сигнализирахме, че искаме премахване на всякакви бараки в курорта, вместо това новата схема на дружеството предвижда поставяне на още“, каза още Налбантов. Досега собствениците на сергиите са плащали наем на хотелиерите, в други случаи самите хотелиери са поставяли такива сергии пред обектите си. В момента Законът за устройство на територията допуска, ако има неусвоени площи, да се поставят бараки, което е т.нар. тротоарно право. Община Несебър обаче също не поема инициативата, казва бизнесът.
Днес Съюзът на собствениците ще обсъди предложенията за свикване на експертни групи, които да решат временно проблемите за сезона и за стопанисването на инфраструктурата като цяло. До края на седмицата хотелиери и дружество трябва да решат как ще се внесе ред в достъпа до курорта и по какъв начин да се регулира броят на преместваемите обекти в началото на летния сезон, съобщиха още от икономическото министерство. На срещата в събота представители на акционерното дружество не е имало заради откриването на сезона. Оттам съобщиха, че не разбират защо хотелиерите са променили решението си, след като през февруари са декларирали, че одобряват всички мерки, срещу които сега протестират. В писмото е изразена подкрепата на Съюза на собствениците за „синята зона“, транспортната дейност, регламентираните часове на зареждане, униформеното облекло на таксиметровите шофьори и т.н., твърдят от „Слънчев бряг“ АД. От дружеството обясняват, че нищо не са направили своеволно и имат подкрепата на държавата. Третият пореден протест на хотелиери и собственици срещу действията на държавното дружество засега е предвиден за 21 юни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване