06/12/11 18:41
(http://www.klassa.bg/)

Френските банки готови да помогнат на Гърция

Френските банки са дали принципното си съгласие да се удължат сроковете за изплащане на дълга по гръцките държавни облигации, съобщи "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници, близки до преговорите. Именно съгласието на частните кредитори на Гърция да удължат сроковете за погасяването на дълга е условие за предоставяне на нова финансова инжекция от страна на ЕС, МВФ и Европейската централна банка. На свой ред това пък е наложително, за да се избегне мащабна финансова криза на еврозоната.
Все пак френските банки са склонни да се съгласят за отстъпка само ако и трезорите от други държави приемат същите условия за разрешаването на въпроса, уточнява вестникът.
Преди дни германският финансов министър Волфганг Шойбле изпрати писмо до европейските си колеги, в което настоява именно частните държатели на гръцки облигации да удължат сроковете за погасяването им като принос за новия спасителен финансов пакет за Атина. Както самият Шойбле заяви пред немския парламент, трябва да "разпредели риска между данъкоплатците и частните кредитори по един справедлив начин". Предложението на френските банки не съвпада напълно с искането на германското правителство, но е компромисен вариант. Противник на идеята за разсрочване е Европейската централна банка, която не иска облигационерите да се намесват в решаването на гръцкия проблем, тъй като това може да се изтълкува като фалит на държавата и да разклати възстановяването на финансовата система в региона.
Междувременно в петък гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину потвърди новите мерки в южната ни съседка, които включват и два нови извънредни данъка, предаде GRReporter. Единият ще е върху доходите и ще се прилага стъпаловидно в зависимост от размера на годишния доход - между 1% и 4%. Другият извънреден данък е за новата каса „Безработица”, която се увеличава лавинообразно с нарастването на рецесията. Папаконстантину обеща първият да бъде премахнат по-рано от 2015 г., ако се пресекат опитите за данъчни измами. Други мярка, която сериозно ще засегне БВП и потреблението, е увеличаването на ДДС на ресторантските услуги от 13% на 23% от септември. Анализаторите оценяват, че ще се отрази отрицателно и на туризма, защото цените по таверните, ресторантите и кафенетата ще се вдигнат драстично. Поредно повишение се очаква и на акциза върху цигарите, който е около 75% и може да достигне до 95%. С това правителството се надява да увеличи постъпленията с още 150 милиона евро за 2011 г., със 100 милиона евро през 2012 г. и още 50 милиона евро през 2013 г., посочва още GRReporter. От септември ще отпадне банковата тайна за всички служители в държавния сектор, пътният данък и тази година ще се вдигне с 10%, а собствениците на басейни и яхти ще плащат освен данък лукс и допълнителен данък за следващите пет години. А освен банкова такса гърците ще плащат и публична при всяка транзакция.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване