06/13/11 15:21
(http://www.klassa.bg/)

Жилищата са сред най-големите консуматори на енергия

Статистиката показва, че наред с транспорта и индустрията, третият най-голям консуматор на енергия е сградният фонд. Ето защо и при инвестицията в имот е важно да се знае колко електроенергия, течни горива и др. ще са необходими за осигуряване на комфортна експлоатация. Начин да се осигури сравняемост на сградите по отношение на консумацията им на енергия са енергийният паспорт и сертификат.
Енергийният паспорт и сертификат използват скала, подобна на тази при електроуредите, за определяне принадлежността на сградите към даден клас енергопотребление. За класифицирането им се взема под внимание консумацията на енергия за отопление, охлаждане, вентилация, електроуреди, осветление и битова гореща вода. Високата позиция в скалата на класовете свидетелства за висока енергийна ефективност на сградата. Енергийният паспорт е част от задължителния технически паспорт на сградите, който отразява състоянието на определена сграда към момента на издаването му. Целта му е да удостовери, доколко енергийните характеристики на една новострояща се сграда съответстват на проектните и нормативните изисквания за енергийна ефективност и какво е нейното очаквано състояние по отношение потреблението на енергия.
Енергийният паспорт се съставя за всяка една нова сграда, след завършване на строителните дейности, преди въвеждането й в експлоатация.
За съществуващите стари сгради се издава направо енергиен сертификат след извършване на обследване от специалисти, сертифицирани по реда на ЗЕЕ. Документът се изготвя от независимия консултант по строителен надзор или от техническия ръководител. Той съдържа прогнозни данни за енергийните характеристики на сградата, коефициентите на топлопреминаване на ограждащите елементи и очаквания годишен разход на енергия. В него се извършва класификация на сградите според съответния клас на енергопотребление.
Той дава информация за интегрираната енергийна характеристика на сградата, специфичния годишен разход на енергия kWh/ кв. м, общия годишен разход на енергия в Mwh, прогнозна стойност на емисиите на въглероден диоксид. Освен това там има и данни за общите геометрични характеристики на сградата, клас на енергопотребление, годишния разход на потребна и на първична енергия, оползотворената енергия от възобновяеми енергийни източници, специфичните геометрични и топлотехнически характеристики на ограждащите конструкции и проектните им енергийни характеристики, източниците на енергия в сградата и годишен разход на енергия на техническите инсталации за отопление, охлаждане, вентилация и гореща вода.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване