06/13/11 04:41
(http://e-vestnik.bg/)

Оправдаха полицаи за убийство. Съдът вече скача по милиционерска свирка

Върховният касационен съд оправда петима полицаи от Благоевград, които биха до смърт своя съгражданин Ангел Димитров при арест преди няколко години. Мотивите на съда са извлечени от медицински експертизи, правени години след смъртта на жертвата.

Първоначално, без писмена експертиза ,местните ченгета заявиха, че битият е починал от кардиогенен шок. Първата сериозна експертиза, направена от доайена на съдебната медицина у нас - проф. Раданов - направи извода, че полицаите са убили от бой задържания. След това двукратно съдът, под натиск на МВР и последно на сегашния вътрешен министър Цветанов, искаше нови и нови експертизи. Те се основават на вече направената от проф. Раданов и колежката му експертиза, но просто тълкуват по нова начин установеното. Жертвата имала заболявания на белите дробове и миокарда, съдови промени и дрън-дърн. Здрав, прав мъж на 39 години е пребит и умира. По това спор няма.

Няма нужда и от кой знае каква експертиза - и без да е патоанатом човек, може да установи, че Ангел Димитров е пребит от бой, при това с белезници на ръце (виж тук снимките на трупа).

Точно боят е посочен като причина за смъртта от проф. Раданов. По-късно професорът се самоуби и останаха подозрения, че смъртта му може да е насилствена. Те се подсилваха и от това, че някои от обвинените полицаи имат връзки с престъпния свят и са наказвани и уволнявани за нарушения. Но това може и да е преувеличено, и няма отношение към присъдата.

Сегашната оправдателна присъдата е подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав Пламен Томов. Преди това два съдебни състава осъдиха петимата полицаи на години затвор. Отначало като причинители на умишлено убийство - имало достатъчно данни, че полицаите, участвали в акцията, са имали интерес на Чората да му бъде затворена устата. Дори при наличие на “ревизирана” експертиза за смъртта, съдът втори път ги осъди за убийство. А сега, на третия път, след няколко публични защитни изказвания от страна на Цветанов (и кой знае какви задкулисни), ги оправдаха.

Сега министър Цветанов може и да ги награди, за изпълнен граждански и професионален дълг.

Изобщо не е смешно. Тази присъда развързва ръцете на джелатите от всяко РПУ в страната да пребиват без задръжки задържани.

Присъдата подсказва, че Цветанов окончателно е възседнал съдебната власт. В коридорите на съда се шушука, че масовото подслушване е главният инструмент. Съдиите са в шах. Много от тях има от какво да се притесняват, а други се притесняват и без да има.

И изборът на семейната приятелка и кума на Цветанов, съдийката Владимира Янева с 4 години стаж, за шеф на Софийския градски съд, е знак за подчинение на съдиите. Досега 4 съдийки подадоха оставки, заради този срамен избор, който прилича на казуса Румяна Желева 2. Новоизбраната, или който и да е около нея, не отговаря на въпроса защо тя е станала притежателка на 6 имота за 10 години (виж тук). И е купувала имоти от “Софийски имоти”, срещу които се води дело в подопечния й съд (виж тук).

Такава конюнктура гарантира правораздаване като случая с оправданите полицаи.

Публикувана на 06/13/11 04:41 http://e-vestnik.bg/11961/politsaite-ubili-chorata-za-komentar/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване