06/13/11 21:45
(http://e-vestnik.bg/)

Проф. Чавдар Николов: Дянков набута държавата във възможно най-тежката криза

Радио Фокус

Проф. Чавдар Николов. Снимка: от тв екрана

- Г-н Николов, има ли сигнали, че страната ни излиза от кризата? Да кажем само тук, че търговци на нови автомобили отбелязаха засилен интерес като отчетоха за два дни продажби за над 1 млн. лв. Стабилен показател ли е един такъв факт?

- Трудно е да се каже, че страната излиза от кризата. Аз не мога да намеря категорични статистически доказателства за това. Трябва да покажем растеж от над 1%. Засега информацията е противоречива. Друг е въпросът за тази минимална заплата, за която се вдига толкова много шум- все едно става дума за не знам си какъв проблем. Минималната заплата, разбира се, че трябва да се вдигне. Тук има някои неща, които трябва да се изтъкнат в политиката на правителството. В общи линии Симеон Дянков се заплете в собствените си схеми. От една страна има резерви в бюджета, това съм убеден – разходите са орязани с 20% и това го чувстваме всички, включително и в образованието върху гърба си.

От друга страна и там има някакви противоречиви сигнали. Примерно това, което се получи с директорката на НОИ, несъбираемостта на НОИ, т.е. несъбраните вноски, които са били предвидени. Нещата могат трудно да бъдат съвсем точно определени, но при всяко положение за мен за някакви си там 20 милиона средства ще се намерят. Това ще се отрази – колкото и малко, но ще подкрепи това падащо вътрешно търсене. Защото автомобили може да се търсят. Но както излизат някои данни, храни не се търсят. Разбирате ли, храните са по-важни от автомобилите.

- Вие казахте, че има резерви в бюджета, за да се увеличи минималната работна заплата. От друга страна работодателите предупреждават, че е възможно това увеличение да доведе до драстично намаляване на работни места или преминаване в сивия сектор.

- Това просто не е вярно. Съжалявам, но в последните години работодателите получиха такива подаръци от държавата, каквито нямат никъде другаде. Като се почне с плоския данък най-напред. Те трябва да свикнат, че заплатата трябва да се повишава поне с производителността на труда. И второто нещо в България, което също е фактор – тъй като ние имаме по-ниско ценово равнище в единния европейски пазар, тук имате постоянно заложена по-висока инфлация в България. Това ще продължи, докато това ценово равнище в България, което в момента е да речем на 55 % от европейското, стигне до 80%. Това трябва да се компенсира с доходите, иначе създавате взривоопасна обстановка. Не случайно и профсъюзите, и от Президентството дойдоха сигнали за ниския дял на работната заплата в Брутния вътрешен продукт. Това не е само сив сектор, никой не може да ме убеди, просто в България привикнахме да не ни плащат заплати.

- Резонно ли е предложението минималната работна заплата да се откъсне от други плащания, които се формират на базата на нейния размер. Икономисти твърдят, че партии биха спечелили най-много, ако минималната работна заплата се вдигне от първи юли.

- Защо партиите да спечелят? Нещо за субсидиите ли имате предвид?

- Да.

- Аз бих я откъснал. Аз не мога да разбера защо толкова големи суми трябва да се плащат за едно посещение при лекарите, всички тези потребителски такси, които се плащат. Другите плащания, които са за майките, тях бих ги вдигнал преспокойно. Но има едни такива паразити, закачени за минималната работна заплата, които трябва да се откъснат. Това, което си мисля, че Дянков иска да направи, което е част от неговите схеми- той има нелоши приходи, но не иска да влиза на бюджетен дефицит, което е неговата стара фиксидея за уравновесен бюджет. Уравновесен бюджет по време на криза не бива да има, защото ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване