06/14/11 21:44
(http://e-vestnik.bg/)

18 признака, че България не е член на Европейския съюз

Вени Марковски. Снимка: личен сайт

Преди малко във Фейсбук-страницата на кампанията на евродепутата Ивайло Калфин за признаване на европейските дипломи в България оставих следното съобщение:

Изумен съм не от безочието и безличието на държавата. Изумен съм, че сред нас все още има хора, които се заблуждават, че България била член на ЕС и дори се намирала в Европа. Грешката е на ген. дьо Гол, който излъга, че Европа е от Алтантика до Урал. След като държавата не признава дипломите от университетите в нормалната Европа, значи не е член на ЕС, не е дори в Европа. Предполагам, че и в Мала Азия не е, защото в Турция вероятно такъв проблем няма. Т.е. ние сме се върнали там, откъдето сме тръгнали преди 1500 години – Централна Азия.

Дискусията, която тече вече месец, а идиотщините – години, ме накара да се замисля по-сериозно над въпроса, над който се измъчват социологически агенции, политически партии, обикновени граждани:

Къде сме ние?

1. География
Ние не сме в Европа, а на Балканите. Когато Шарл дьо Гол казва известното определение, че “Европа е от Атлантика до Урал” той не споменава Балканите и това едва ли е случайно

2. Още география
Съседите ни от ЕС са Румъния и Гърция. Румънците са на нашия хал, а Гърция е страната с най-лош кредитен рейтинг в света.

3. Отношение към проблемите
Не можем сами да си оправим проблемите. За разлика от нормалните [западно]европейци, в България хората искат някой друг да дойде да ги оправи, а не се запретват да си помогнат сами.

4. Отношение труд – заплата
Когато работим, често си повтаряме поговорката “Не могат да ми платят толкова малко, колкото малко мога да работя” и “Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя”. В ЕС не го правят.

5. Храната
Традиционните български ястия са турски. Любимата салата е шопската, защото е съставена от цветовете на знамето – бяло, зелено и червено, така че човек може да е патриот и когато се храни.

6. Религия
В страната живеят предимно православни атеисти. Сам премиерът обяснява, без ни най-малко да се смути, как се събужда с вяра в Господа, връзва си червен конец против ýроки и заобикаля, ако черна котка му мине път.

7. Спорт
Имаме успехи в спортове като вдигане на тежести, класическа и свободна борба. В ЕС масово успешни са спортове като футбол, хокей, тенис.

8. Култура
Твърдим, че имаме велики творци на изкуството и културата, а липсата не международно признание отдаваме на незаинтересованост на държавата да рекламира авторите ни, но често и на завист и злоба от страна на другите творци.

9. Образование
Твърдим, че имаме най-доброто образование, без да знаем или дори без да се интересуваме как е в другите европейски страни. Не признаваме дипломите на западноевропейските университети, защото българските професори, разбира се, са по-добри.

10. История
Непрекъснато пишем историята си отново и отново, с цел да се изкараме по-древна, по-велика, по-по-най от всички останали държави. Втренчили сме погледа си в миналото, но не разбираме, че така е много трудно да се върви… напред.

11. Място в света
Ако питате българина, той е на 2-ро място в света по интелигентност, веднага след евреите. Не знам защо на второ, може би от скромност.

12. Защо сме в ЕС
В ЕС хората са се събрали, за да постигнат нещо заедно. България е член не поради някаква обща културно-историческа даденост, а по географски и политически причини. Българина съзнава, че сме там по милост, а ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване