06/14/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Още арести и процеси за опозицията в Русия

Ден на гнева в Москва. Снимка: новотека

Организаторите на поредния Ден на гнева, организиран от руски опозиционни движения в Москва, ще бъдат съдени, съобщава руският печат. На 12 юни, когато се отбелязваше държавният празник - Денят на Русия, полицията задържа 28 най-активни участници в опозиционната акция на Театралния площад в Москва.

Сред задържаните са координаторът на Левия фронт Сергей Удалцов и негови привърженици, както и шестима екоактивисти. Те останаха в ареста около три часа, след което им връчиха съдебни призовки за 16 юни и ги освободиха. През февруари Удалцов вече беше осъден на 10 денонощия арест за организиране на неразрешена акция и обяви гладна стачка зад решетките.

В протеста участваха около стотина души, пише в. “Новая газета”, макар че според Удалцов демонстрантите са били около 800. Руски опозиционни групи организират Ден на гнева на 12-о число всеки месец и властите всеки път им отказват разрешение.

Този път акцията съвпадна с държавния празник - годишнината от приемането на Декларацията за държавния суверенитет на РСФСР на 12 юни 1990 г. Съборът започна около 14, 00, а в 14,05 ч. от метрото излезе най-очакваният персонаж Удалцов, който бе задържан около три минути след това. Активисти на Левия фронт скандираха: “По дяволите вашия празник - нашата Русия е съветска Русия!”, след което също бяха задържани.

Още на 9 юни организаторите получиха официален отказ от московските власти да организират митинга пред паметника на Карл Маркс и предложение да проведат митинга другаде, като аргументът им беше, че проявата ще попречи на празничните тържества. Но опозиционните активисти не пожелаха да остъпят и заявиха, че ще се съберат около Театралния площад, но не на митинт, а на народен събор, без лозунги и знамена.

Непосредствено преди акцията московското управление на министерството на вътрешните работи официално е предупредило организаторите, че всички незаконни действия, носещи провокативен характер, незабавно ще бъдат пресичани от органите на министерството в строго съответствие с действащото законодателство. Властите твърдят, че свободата на събранията в страната е гарантирана, а опозицията нарочно настоява да организира акции на места, където това е невъзможно.

Руски правозащитници остро осъдиха действията на властите, отбелязва Би Би Си в руската си емисия. В деня на Русия можеше да не гонят никого. Можеше да дадат на хората да се изкажат, да заявят мнението си и всичко щеше да мине тихо и спокойно, каза пред Интерфакс Светлана Ганушкина от комитета “Гражданско съдействие”.

Татяна Локшина, ръководител на московското бюро на “Хюман райтс уоч” заяви, че преследването на участниците в Деня на гнева е неадекватна мярка, независимо дали в Деня на Русия или който и да било друг ден. И онези, които са за днешната власт, и онези, които са против - всички са граждани на Русия, които се тревожат за бъдещето на страната си.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване