06/14/11 18:51
(http://www.klassa.bg/)

Цветанов призова ВСС да провери шефа на СГС

След като има обществен интерес, трябва да бъде извършена проверка и компетентните органи да се произнесат по случая със съдия Владимира Янева. Това обяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов по повод набиращия все по-голяма скорост скандал около избора на новия шеф на СГС. След избора на Янева за шеф на съда стана известно, че тя като пълномощник на баща си е закупила два имота от „Софийски имоти“ през 2002 г., а седем години по-късно е станала председател на състава, който гледа дело срещу бившето ръководство на дружеството. Тя е забавила делото повече от година и не си е направила отвод въпреки наличие на конфликт на интереси. След като стана щеф на СГС, Янева призна, че от години е в приятелски отношения с Цветанов.
„Убеден съм, че ако Владимира Янева беше позната на Алексей Петров или на Пешо Сумиста, може би нямаше да има такава атака“, коментира по този повод вицепремиерът. По думите му той не е човекът, който „участва в отбора на ръководители на съответни съдилища”, и добави, че случаят е в компетенцията на Висшия съдебен съвет. Според него ВСС вече се е самосезирал да провери Янева за конфликт на интереси по делото „Софийски имоти“.
Междувременно вчера шефът на етичната комисия към съвета Цони Цонев не обяви категорично, че такава проверка е започнала. „Необходимо е един компетентен орган, какъвто е Инспекторатът към ВСС, да извърши проверка и да каже – има ли забавяния по това дело, каква организация е била създадена при неговото разглеждане и как се е движело то във времето“, каза Груев. След избухването на скандала съветът установил, че Величка Цанова, която беше другият основен конкурент за поста шеф на СГС и допреди две седмици и.д. председател на съда, също не била изпълнила свои ангажименти по делото „Софийски имоти“.
Цонев съобщи още, че етичната комисия е поискала и Сметната палата да провери дали новият председател на СГС е декларирала всичките си имоти.
„Всички тези неща, които се приказват цяла седмица, за едни или други прегрешения на г-жа Янева, трябва да бъдат проверени от компетентните органи и да се каже ясно и категорично: „Да, има такова нарушение” или „Не, няма подобно нарушение”. Самият факт, че г-жа Янева е придобила някакъв недвижим имот, сам по себе си не може да бъде прегрешение“, заключи Цонев.
„Ще направим отвод на съдия Владимира Янева по делото „Софийски имоти”, защото с оглед излизането на тези обстоятелства, тя поставя под заплаха интересите на подсъдимите“. Това пък обяви адвокат Ина Лулчева, защитник на Тошко Добрев, подсъдим по делото „Софийски имоти”.
„ВСС е провален орган. Неговата поквара е завършена“, коментира пред bTV Маргарита Илиева от Българския хелзинкски комитет.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване