06/15/11 18:37
(http://www.klassa.bg/)

Moody's ще ореже рейтингите на три френски трезора

Международната рейтингова агенция Moody's обяви, че възнамерява да понижи оценката на три големи френски банки - BNP Paribas, Sociеtе Gеnеrale и Crеdit Agricole. Причина за понижението според официалното съобщение на компанията са рисковете, поети с гръцкия държавен дълг и дълговете на частния сектор. Според агенцията има несъответствие между сегашния висок рейтинг на тези банки и реалната опасност за тях от евентуален фалит на Гърция. Дългосрочният рейтинг на Crеdit Agricole в момента е Аа1, втората най-висока оценка на агенцията, а при BNP Paribas той е с една степен по-нисък, Аа2. Рейтингът на Sociеtе Gеnеrale обаче може да бъде понижен с две степени, ако проверката включи и преоценка на т. нар. системична подкрепа - тоест, помощта, която биха могли да отпуснат държавните власти в случай на тежка криза. Агенцията вече оряза рейтингите на 8 гръцки банки. Credit Agricole и Societe Generale притежават дялове в собствеността на няколко гръцки банки. BNP Paribas не притежава дял в гръцка банка, но Moody’s изчислява, че държи 5 млрд. евро от дълга на гръцкото правителство от декември 2010 г.
Moody's уточни също така, че е възможно да понижи и оценката на френско-белгийската банка Dexia.
Припомняме, че в началото на юни агенцията намали кредитния рейтинг на Гърция с още три степени до Caa, което на практика означава, че шансът страната да банкрутира е 50:50, ако не преструктурира дълговете си през следващите пет години. Раздавачите на рейтинги обаче са категорични, че всеки план за удължаване на падежа на облигациите на Атина от страна на кредиторите в частния сектор би бил на практика фалит. В началото на седмицата Standard&Poor’s също оряза оценката си за южната ни съседка, като я приравни до африкански държави като Камерун, Буркина Фасо, Гана, Хондурас.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване