06/15/11 04:31
(http://e-vestnik.bg/)

Илияна, българка от Кайро: След изборите Египет може да стане Иран-2

9% от египтяните са копти - крайно религиозни християни, има и православни и т. н.

Илияна Илиева. Снимка: Личен архив

Илияна Илиева е 37-годишна българка от Русе, която е омъжена за египтянин, лекар по професия, и от 2 години живее в Кайро. Илияна има дъщеря, която съпругът й е осиновил (нещо не толкова обичайно в Египет), учи в частно английско училище. Илияна няма постоянна работа, поддържа дребен бизнес в интернет. Много активно организира християнски и православни празници в Египет, контактува с българки там, поддържа блог. Тя беше любезна да разкаже за e-vestnik какво се случва в Египет след падането на дългогодишния президент Мубарак.



- Свикнахте ли вече с живота там?

- Само с жегата не мога да свикна.

- Как ви приемат там, като чужденка?

- Нормално. Нямам никакви проблеми.

- А като християнка, българка? Знаят ли са за България?

- Също без проблем. Тук проблемът е да си атеист. За България са чували, най-вече покрай футбола, понеже са големи фенове.

- А защо е проблем да си атеист?

- Най-големият грях - да не признаваш и вярваш в Бог. Мюсюлманин може да се ожени за християнка или еврейка, всяка от монотеистичната религия. Но не може за будистка, да речем, или за индийка.

- Вашият съпруг е мюсюлманин, нали?

- Да, принципно.

- Има ли проблем, че е женен за християнка?

- Не.

- Колко българи има в Кайро? Има ли много българки, омъжени за египтяни?

- Не знам точно колко са, може би 200. Има доста бракове, много ми пишат, споделят ми историите си, питат. Обикновено се запознават по интернет. Трябва много да са внимателни момичетата - египтяните са големи омайници, и е лесно да им паднеш в капана (смее се). Не казвам, че всички са така, но част от тия запознанства на египтяните имат за цел едно - заветната виза. И не само те - алжирци, тунизийци, мароканци.

- Какво става сега в Египет, след като се махна Мубарак?

- Всички чакат изборите.

- Нормализира ли се обстановката, има ли напрежение?

- Преди две седмици пак имаше опит за протест срещу военния съвет. Страхуват се от Братята.

- Кои братя?

- Движение Мюслмански братя (б. р. – ислямистко крайно движение, забранено от закона, след извършени терористични актове на отвличания и др. След падането на Мубарак са реабилитирани и разрешени).

- А тогава защо протестират срещу военния съвет?

- Защото не прави бързи реформи, не вкарва в действие закони, които да противостоят на Братята, и по този начин им дава голяма преднина да спечелят. Другите партии и движения нямат време да се обединят, да направят платформи, изобщо да се организират.

- Ще им разрешат ли на Мюсюлмански братя да се явят на избори? Нали бяха забранени?

- Ще им разрешат, въпреки че самите те и досега отричат да имат апетити за там. Казват, че искат просто да участват в политическия живот, не да ръководят.

- А Братята имат ли шанс да спечелят изборите?

- Ами, не вярвах, ама се оказва, че имат. Първо са страшно добре организирани, имат поддръжници на всички нива, много са добре финансово.

- Колко подкрепа имат? 30%? 40%? Има ли социологически проучвания?

- Не знам, не съм виждала нищо такова. Резултатът на референдума беше отчайващ за хората, дето искат демокрация. Ако гледаме резултатите от референдума - 70% гласуваха един вид в подкрепа на Братята. И най- важното - имаше високи резултати в градовете - в Кайро, в Гиза, в Александрия. Да кажем към 30 % е подкрепата за тях. По времето на Мубарак са имали и повече от 50% - като единствена обединена противостояща му сила.

- За какво точно беше тоя референдум?

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване