06/16/11 18:04
(http://www.klassa.bg/)

Богатите българи пестят в депозити, европейците - в акции

През 2010 г. близо 90% от спестяванията на българите са били вложени в банки под формата на депозити, докато в другите държави от ЕС този процент е под 30. Това съществено разминаване в инвестиционните настроения на нашенеца и неговите комшии е показано в анализ на инвестиционния фонд Pioneer Investments, разпространен от УниКредит Булбанк. Според проучването за разпределението на личните финанси на богатите хора у нас те не обичат да рискуват парите си и затова влагат спестяванията си в най-сигурния и безрисков инструмент – депозита, и едва 10% от активите им са разпределени между пенсионни фондове, акции и други видове финансови инструменти.
За разлика от тях богатите европейци все повече ще залагат на акциите в портфейла си и прогнозите са, че до края на тази година 35% от активите им ще бъдат инвестирани в този финансов инструмент. Анализът на Pioneer Investments е направен на база на данни от проучване на Cap Gemini и Merrill Lynch. За сравнение към края на 2010 г. средният процент на акциите във финансовите активи на заможните европейци е бил 28%. Анализаторите очакват вложенията в облигации да се увеличат от 30% през миналата година до 31% през 2011 г. Повишеният интерес към капиталовите пазари ще бъде за сметка на активите в недвижими имоти, които ще намалят дела си с 1 процентен пункт до 14% от портфейла на европейците с най-големи доходи. Изчисленията на Pioneer Investments показват, че в Европа хората държат около 35% от вложенията са в пенсионни и застрахователни фондове, а останалата част от спестяванията са насочили към капиталовите пазари. „Диверсификацията на портфейла е най-доброто решение за всеки един човек, тъй като този начин на инвестиране и спестяване се е доказал във времето“, коментира Питър Симчак, член на Управителния съвет на Pioneer Asset Management. Според Явор Ачев, мениджър за България на Pioneer Investments, един от най-добрите начини за диверсификация на портфейла и намаляване на риска са инвестициите във взаимни фондове. Сред характеристиките на колективните инвестиционни схеми са професионалното управление, достъпът до първокласни ценни книжа с малко средства, както и възможността за по-добра доходност от банковите депозити в дългосрочен план, обясни още Явор Ачев. Според него недвижимите имоти са специален клас актив и колкото човек е по-богат, толкова по-малка част са те от портфейла му. Затова съветът му при инвестиране е, че всеки диверсифициран портфейл може да се понижава понякога, но само висококачественият портфейл ще се възстанови.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване