06/16/11 17:44
(http://www.klassa.bg/)

ВСС "прехвърли" Янева на комисията за конфликт на интереси

Новосъздадената, но все още неработеща комисия за предотвратяване и установяване конфликт на интереси вероятно ще нищи казуса с новия шеф на СГС Владимира Янева. Това стана ясно вчера на заседанието на ВСС. Магистрати обясниха, че проблемът е, че комисията, която трябваше да заработи от 1 април т.г. по силата на последните промени в закона, все още не е действаща. Нейните членове са петима и те се посочват от президента, парламента и правителството. Съставът на комисията трябваше да бъде избран от началото на годината, а от 1 април да започне и да функционира, но засега тя все още не работи.
До това развитие на ситуацията се стигна, след като шефът на етичната комисия на ВСС Цони Цонев обясни, че те не могат да проверяват Янева, защото по закон нямали такива права и проверката им ще бъде нелегитимна. В хода на дебата Цонев добави, че комисията е възложила проверка по делото „Софийски имоти“ на Инспектората на ВСС. В отговор шефката на Инспектората Ана Караиванова му опонира, че те вече са я започнали и тя е за цялото Наказателно отделение на СГС. Въпреки предложението на председателя на ВКС Лазар Груев етичната комисия да се занимае с възникналата ситуация, топката беше прехвърлена на подкомисията за конфликт на интереси към ВСС. По силата на законови промени от декември м.г. ние не можем да се занимаваме с този случай и ако има сигнали до нас, ще ги препратим на новата комисия, обясни председателят й Стефан Петров.
Засега единственото, с което ВСС разполагал, е писмо на Владимира Янева до съвета. От своя страна главният прокурор Борис Велчев коментира преди заседанието на съвета, че Владимира Янева е трябвало да бъде проверена, преди да се внесе кандидатурата й за председател на Софийския градски съд. По думите на Велчев този, който е правил атестацията й, е трябвало да отбележи определени факти. „Аз лично не съм чел нищо в атестацията, което да ме смути – тъкмо обратното”, посочи главният прокурор. Според него реформата не бивало да се прави емоционално.


Фейсбук събира протестиращи срещу Темида


В социалната мрежа Фейсбук се появи призив за протест – флашмоб срещу продължаващите безобразия в българското правораздаване. „Вместо да се възмущаваме по форумите, нека да се съберем в четвъртък (16.06.2011 г.) за 5 минути и да оставим по една свещ на Съдебната палата, малко цветя и да кажем „Бог да прости българското правосъдие“. Заради Красьо Черния, заради делото „Стависки“, заради делото „Соло“, заради безпринципните назначения от страна на правителството във ВСС, заради липсата на присъди по коeто и да е от знаковите дела, заради всички неосъдени политици, заради докладите на ЕК за напредъка в правосъдната система и грамите на Уикилийкс“, гласи призивът. „Време е да покажем на управляващите, че не може да търпим повече липсата на ред в нашата държава! Това събитие е в подкрепа на всички честни съдии, прокурори, които работят в българската правосъдна система“, се казва още в съобщението.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване