06/16/11 18:16
(http://www.klassa.bg/)

Десет дни производителите на зеленчуци ще доказват щетите си

В следващите десет дни българските зеленчукопроизводители могат да докажат щетите си от истерията със заразната бактерия е-коли, за да получат обезщетение. ЕК одобри помощ от 210 млн. лв. за европейските фермери. Заявленията ще се разглеждат в Брюксел всяка седмица, компенсациите ще се изплащат от 22 юли до 15 октомври. Загубите трябва да се докажат с документи. Обмисля се ДФ “Земеделие“ да изплаща авансово сумите, докато ЕК започне да прави преводите. Зеленчукопроизводители и експерти от земеделското министерство вчера са обсъждали как ще се доказват загубите. Основно ще се разчита на сключени договори за определени количества, които не са реализирани заради създадената ситуация. Компенсацията за краставиците е 24 евроцента за кг или около 47 ст., за доматите е 33,2 евроцента или около 66 ст. за кг, за салатата е 38,9 евроцента или около 78 ст. за кг, за пипера е 44,5 евроцента или около 90 ст. за кг и за тиквичките е 29,7 евроцента или около 60 ст. за кг. Тези цени ще се дават при изцяло пропаднала стока. Ако зеленчуците не са прибрани от полето и са унищожени, компенсацията ще е 90 % от тази сума, обясниха от МЗХ. От там смятат, че до месец производителите у нас ще могат да получат европейските компенсации.
Не се прогнозира отлив както от традиционното, така и от биопроизводството на зеленчуци в страната заради кризата, каза зам.-министър Цветан Димитров. Според него дори се повишава интересът към биохрани както в чужбина, така и у нас. Той заяви още, че
няма опасност от разпространението на болестта антракс в България. Още в сряда изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов е издал заповед за мониторинг по граничните райони на Хасковска област.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване