06/16/11 18:14
(http://www.klassa.bg/)

Изнесли сме два пъти повече млечни продукти

37 хил. тона млечни продукти сме изнесли през 2010 г., което е над два пъти повече, отколкото през 2006 г., съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. 4,6% е общият ръст на сектор животновъдство, който формира 31% от стойността на цялата земеделска продукция. С 12,7% се е увеличил стокообменът с живи животни и животински продукти спрямо 2009 г., вносът на животински продукти се е увеличил с 9%, а износът – с 19,8%. Близо 82% от търговията с животински продукти е със страни от ЕС. Цялата ни преработвателна индустрия обаче изпитва недостиг на суровина. Може би има баланс единствено при белите меса.
На 31 декември т. г. изтича последната отсрочка, която Брюксел даде на страната ни за сектор мляко. Всички ферми, които произвеждат извън европейските стандарти за чистота, ще бъдат затворени след 1 януари 2012 г.
Анализ, подготвен от Българската агенция по безопасност на храните, показва, че до средата на юни между 50 и 52% от произвежданото у нас мляко отговаря на европейските изисквания. За последните четири години близо 37 хиляди ферми са отпаднали от бранша, което означава, че върви процес на преструктуриране и окрупняване. 2650 са фермите от първа група, които изпълняват напълно еврорегламентите, в тях се отглеждат 105 000 животни и се произвеждат 460 000 тона мляко. 811 са фермите от втора група, в тях има 15 000 животни и се добиват 42 хил. тона краве мляко. Тези ферми са в процес на обновяване и изпълняват около 95% от изискванията за качество. Около 36 000 ферми са в трета група и те са със сериозните проблеми. Ако до края на годината започнат да се модернизират, дори инвестицията да не е завършена, няма да бъдат затваряни и ще получат последна отсрочка, обясни Цветан Димитров. Според него има риск след 1 януари 2012 г. страната да загуби между 8 и 10% от произвежданото мляко. Тъй като годишната млечна квота за България е приблизително 1 млн. т, означава, че може да се лишим от производството на 100 000 л краве мляко.
В близките три месеца Министерството на земеделието и храните съвместно с Българската агенция за безопасност на храните ще извършат нов преглед на животновъдните обекти у нас. Тогава ще се види колко от попадащите в т. нар. трета група млечни ферми са започнали да изпълняват предписанията на ветеринарните власти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване