06/16/11 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Конфликтът между палестинците и Израел се пренася в Източна Европа

Асошиейтед прес

Варшава и Прага може да не изглеждат като бойни полета в близкоизточния конфликт, но изведнъж се оказва много важно дали поляците, чехите и останалите в региона подкрепят израелците или палестинците.

Техните гласове може да се окажат решаващи, ако палестинското ръководство осъществи плана си да внесе в ООН резолюция за признаване на независимостта на държавата Палестина през септември. През последните седмици това предизвика мощни дипломатически офанзиви както от страна на израелците, така и на палестинците, които се опитват да привлекат подкрепа за своята кауза.

Палестинците се опитват да си осигурят подкрепа от две трети от гласовете, или на 129 държави, в 192-членното Общо събрание на ООН. Към момента не им достигат 13 гласа.

Гласуването ще бъде до голяма степен символично, поне в краткосрочен план. Решенията на събранието не са законово обвързващи. За да получи задължителна сила, резолюцията трябва да бъде одобрена от влиятелния Съвет за сигурност, а Съединените щати отправиха сигнали, че ще наложат вето на всяка палестинска инициатива, ако не е сключено мирно споразумение с Израел.

И все пак палестинците се надяват, че един убедителен вот в тяхна подкрепа ще постави Израел в изолация и ще окаже силен натиск върху израелците да се изтеглят от окупираните територии, които палестинците искат да включат в бъдещата си държава.

Перспективата от злепоставяне и опасенията, че на Западния бряг и в Източен Ерусалим може да избухнат масови протести, изнерви силно израелците.

При толкова висок залог израелският премиер Бенямин Нетаняху планира скоро да посети Полша, Унгария, Румъния и България, а израелските посланици в Чехия и Полша работят усилено, за да популяризират позицията си срещу палестинската инициатива.

Междувременно палестинският президент Махмуд Абас неотдавна беше в Унгария и България, а един от главните му съветници, Набил Шаат, планира посещения в Армения, Грузия и Молдова - държави, които никога не са признавали Палестина.

Повечето държави по света вече са заявили твърдо, че подкрепят единия или другия лагер. САЩ ще подкрепят Израел, а на по-голямата част от развиващия се свят, включително арабските и мюсюлманските държави, може да се разчита, че ще гласуват в полза на палестинците. Така държавите, за които не се знае как ще гласуват в ООН, остават много малко.

Страни като Унгария и Словакия не са взели решение. Това е отражение от сложните им исторически връзки с израелците и палестинците. Много от техните граждани избягаха от антисемитските режими преди и по време на Втората световна война и се превърнаха в един от основателите на държавата Израел. Въпреки, че Германия извърши Холокоста, в голяма част от Европа, включително на изток, тлее чувство на вина заради антисемитската политика преди войната и заради случаите на сътрудничество с нацистките окупатори.

По-важно е обаче, че днешните отношения са оформени въз основа на наследството от комунистическия период, когато членовете на Източния блок силно подкрепяха палестинците, въоръжаваха ги и признаха декларацията им за независимост от 1988 г.

Въпреки това, според Хана Амерех, член на влиятелния изпълнителен комитет на Организацията за освобождение на Палестина, палестинците осъзнават, че днес не могат да разчитат автоматично на подкрепата на източноевропейците. “Честно казано не знаем как ще гласуват тези държави”, призна Амерех. “Някои от тях, разбира се, може да отстъпят, ако бъдат подложени на натиск”.

И така, сега надпреварата е за техните гласове. Една от най-важните държави в тази връзка е Полша, по думите на израелския посланик във Варшава Зви Рав-Нер. Тя е най-голямата от новите членки на ЕС и ще поеме ротационното председателство на блока за шест месеца от 1 юли. През този период ще се оформи политиката на ЕС във връзка с палестинската инициатива и ще се състои гласуването в ООН.

Израел насочва усилията си към Полша, на която гледа като на “една от ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване