06/16/11 18:11
(http://www.klassa.bg/)

Кризата ще засегне и банковите системи на Румъния и България

Кризата в Гърция ще засегне и банковата система в Румъния и България, тъй като гръцките банки вече няма да могат да се финансират, което означава, че и техните клонове няма да могат да се финансират. Това сочи доклад на японската банка „Номура“, цитиран в блог на в. "Файненшъл таймс", предаде БТА.
Според най-песимистичния сценарий при дефолт на гръцките банки, те биха изтеглили подкрепата и капитала си от местните си клонове, което би довело до спешно ликвидиране на активите в Югоизточна Европа. Дори ако бъдат национализирани гръцките банки, за да се избегне фалитът, правителството в Атина няма да бъде заинтересовано да подкрепя клоновете в Румъния и България, смятат анализаторите на японската банка.
Според техния доклад гръцките банки в Румъния, където ликвидността е относително добра, и в България, в по-малка степен, финансират банките-майки в Гърция. Клоновете им в северната ни съседка и у нас са достатъчно добре капитализирани, но това в голяма степен се дължи на Инициативата от Виена от 2009 г., чрез която банките-майки бяха задължени да запазят присъствието си в Източна Европа. Това е трудно за постигане в момента, когато се обсъжда втори кръг на Инициативата от Виена, смятат анализаторите от „Номура“.
У нас близо една трета от банковата система се управлява от подразделения на гръцки трезори. Припомняме, че само преди десетина дни гуверньорът на БНБ Иван Искров даде интервю пред гръцката агенция АНА-МПА, в което категорично опроверга опасенията за възможна дестабилизация на българската банкова система заради кризата в Гърция. „Гръцките търговски банки никога не са били част от проблема, а са част от решението му“, категоричен бе той.


S&P оряза рейтинга на ОББ заради гръцката й майка

Рейтинговата агенция Standard&Poor's (S&P) понижи дългосрочния рейтинг на Обединена българска банка (ОББ) от B на B-, съобщиха от агенцията. Причина за това е последната ревизия на рейтинга на компанията-майка на ОББ, гръцката National Bank of Greece, който беше понижен от ниво B до под инвестиционно ниво CCC с отрицателна перспектива.
Въпреки понижението, за разлика от NBG, рейтингът на българската банка остава над нивото „джънк". Така на практика дъщерната банка излиза с по-висок кредитен рейтинг от този на банката-майкa. От S&P изтъкват, че ОББ има по-добри бизнес и оперативни характеристики в сравнение с NBG и смятат, че българската банка ще може да се справя и сама, ако NBG започне да изпитва сериозни затруднения.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване