06/16/11 18:10
(http://www.klassa.bg/)

Световните борси се оцветиха в червено

Гръцкото цунами повлече и световните фондови, валутни и стокови пазари. Заради несигурността покрай новото правителство в южната ни съседка и неясните параметри по втория спасителен пакет световните акции удариха 3-месечно дъно, съобщи Ройтерс.
Индексът MSCI падна с близо 1 %, като се върна на най-ниското си ниво от средата на март, докато FTSEurofirst 300 отписа 0,9 на сто. Основните борсови индекси в САЩ също се понижиха значително на фона на опасенията за възстановяването на глобалния икономически ръст и ситуацията в Атина. Dow Jones загуби 1,5%, а Standard&Poor's 500 - с 1,7%. Nasdaq загуби 1,8 на сто. Stoxx Europe 600 отчете спад от 0,9 % до ниво от 265,61 пункта по обед в Лондон вчера, което е най-ниското ниво от март насам.
Азиатският MSCI Asia Pacific Index олекна с 2,1%.
Освен това курсът на еврото спадна до нов триседмичен минимум. В ранната търговия единната европейска валута поевтиня с 0,4 на сто до 1,4119 долара - най-ниското равнище от 26 май. Експерти коментират, че инвеститорите остават притеснени, че политиците не могат да се споразумеят за мерките, които трябва да се предприемат относно Гърция. Макар че гръцката икономика е съвсем малка част от тази на еврозоната, опасенията са, че нейният фалит може да се отрази на цялата европейска финансова система.
Веднага след като стана ясно, че гръцкият премиер Георгиос Папандреу е готов да подаде оставка и ще поиска вот на доверие, цената на петрола регистрира рязък спад от близо 5 на сто. По-късно вчера започна отново да поскъпва.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване