06/16/11 17:55
(http://www.klassa.bg/)

Сейф ал-Ислам предлага край на конфликта с избори

Прекратяване на конфликта в Либия с провеждането на избори под международно наблюдение предложи синът на Муамар Кадафи Сейф ал-Ислам. В интервю пред италианския в.„Кориере дела сера“ той изрази увереност, че баща му ще спечели един бъдещ вот. „Изборите са единственият безболезнен изход от положението в Либия“, казва синът на либийския лидер по повод продължаващите вече четири месеца боеве между проправителствените и бунтовническите сили, контролиращи по-голяма част от Североизточна Либия. По думите му Европейският съюз, Африканският съюз, ООН и „дори НАТО“ са „приемливи“ наблюдатели за изборите. „Важно е да имаме прозрачен вот. Тогава светът ще види колко популярен е все още Кадафи в своята страна“, подчертава Сейф ал-Ислам. Според него обаче полковникът би приел евентуално изборно поражение.
Синът на Кадафи разкритикува италианския премиер Силвио Берлускони, че е подкрепил бомбардировките на НАТО. „Три месеца преди бунта Берлускони и (външният министър) Фратини коленичеха и целуваха ръка на Кадафи, а после преминаха на страната на нашите врагове. Трябва да се срамуват“, каза Сейф ал-Ислам. Той осъди и представителите на бунтовническото правителство в Бенгази, които по думите му години наред са били в правителството на Кадафи, а после изведнъж са преминали в другия лагер.
Междувременно депутати от Камарата на представителите на САЩ внесоха иск срещу администрацията на президента Барак Обама заради решението му да разпореди военни действия в Либия, без да поиска одобрението от Конгреса, съобщи „Фокс нюз“. Групата е водена от демократа Денис Кучинич и републиканеца Уолтър Джоунс. Те твърдят също така, че действията на Обама противоречат на Северноатлантическия договор, ратифициран от Конгреса на САЩ, и че използването на средства за операцията в Либия без съгласието на Конгреса е противоконституционно.
Администрацията на Обама обаче се защити с довода, че близо тримесечното участие на САЩ в Либия не изисква одобрение от Конгреса заради поддържащата роля на американските сили, както и заради това, че няма американски сухопътни части в операцията, съобщи „Вашингтон пост“. "До 3 юни 2011 г. стойността на военните операции на Пентагона и мерките за хуманитарна помощ са 715.9 млн. долара, а общата стойност на тези военни операции ще достигне 1.1 млрд. долара до края на септември", се казва в доклада. Аргументите на Белия дом, изложени на 32 страници и предадени на Конгреса в сряда, са първият подробен отговор на недоволството от страна на депутати и от двете партии, според които Обама е превишил правомощията си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване