06/17/11 21:50
(http://e-vestnik.bg/)

Европа в драма на солидарността

в. Франкфуртер алгемайне

Да си представим, че е Петдесетница 2011 година. Гърците официално обявяват неплатежоспособността си, но никой не обръща внимание.

Вместо това европейските политици Саркози, Трише, Барозу и Меркел още от края на седмицата са се изнесли без мобилни телефони и интернет на красивия италиански остров Капри, където три дни ще си почиват при приятно топло време, наслаждавайки се на ястията на най-известните френски готвачи и най-красивите девойки от сбирката на Берлускони.

Виковете за помощ от Егейско море остават нечути на Капри, а на гръцкия премиер Георгиос Папандреу не му остава друг изход освен в понеделник да обяви пред Лондонския клуб фалита на страната и да започне да преговаря с кредиторите (държави, частни инвеститори или банки) по условията за преструктуриране на дълга.

Този сценарий не би бил необичаен. Международната общност действа по подобен начин при фалитите на Мексико, Русия и Аржентина. Кредиторите се отказват от част от вземанията си и заменят, ако искат, вземанията си срещу капиталови дялове от гръцки компании (”debt to equity”), и така докато се достигне ниво на задлъжнялост, при което е поносимо и за двете страни.

Политиците, които почиват на Капри, обаче бива да изпитват угризения на съвестта, тъй като член 125 на Договора за ЕС, който все още е в сила, гласи, че “Съюзът не отговаря за задълженията на централните правителства (. . .) и не гарантира за подобни задължения”. Казано по друг начин, заради строгата клауза за неоказване на подкрепа, европейските политици не са отговорни за проблемите на Гърция.

Знаем обаче, че не се стигна до подобно развитие. Преди близо една година политиците създадоха Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), който от тогава свърши доста работа. Започна с кредити от над 110 милиарда евро за Гърция, след това дойдоха милиардните кредити и за Ирландия и Португалия. Сега на дневен ред отново е Гърция, въпреки че Международният валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и ЕС официално оцениха страната като фалирала. Вместо да събира слънце на Капри чрез Бундестага финансовият министър на Германия отново притисна сънародниците си за втори спасителен пакет за Атина.

Политиците пренебрегнаха забраната за солидарност в учредителните договори на ЕС, позовавайки се нещо като извънредно положение - помощта е позволена, когато някоя страна е разтърсена от природен катаклизъм. Равнището на задлъжнялост на гръцката държава е близо 150 % от брутния вътрешен продукт (БВП) и според политиците в ЕС (следователно и според гражданите) сега се приема за нещо като природно бедствие.

В началото бе нарушение на правото

Няма съмнение, че спасяването на Европа започна с правонарушение. Подобно на нарушението, направено от Адам и Ева в Райската градина, един-единствен грях доведе след себе си още много, заради които спасяването на еврозоната междувременно се превърна в “хроника на една предизвестена катастрофа” (Пол Кругман), много по-лоша от “само” една финансова криза. Това е крах за правовата държава и за демокрацията. Европейският съюз се превръща, според изказване на конституционния съдия Фердинанд Кирхоф, “от една правова общност в уродлива общност с непредвидими странични вреди” . Този процес дългосрочно разрушава доверието на гражданите в политическите институции.

Международните договори забраняват на МВФ и ЕЦБ да се ангажират с подобни спасителни намеси за милиарди. Според учредителния си статут МВФ би трябвало да се грижи за страни с проблеми по платежния баланс. Гърция обаче има проблем с бюджета си. На ЕЦБ пък според член 123 от Договора за ЕС е забранена непосредствената покупка на дългови ценни книжа. Поради тази причина ЕЦБ купува държавните облигации на така наречения вторичен пазар - от кредиторите, което всъщност е един юридически фокус.

Централната банка би трябвало да се грижи парите на европейците да останат стабилни. ...

Публикувана на 06/17/11 21:50 http://e-vestnik.bg/12007/evropa-v-drama-na-solidarnostta/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване