06/17/11 21:40
(http://e-vestnik.bg/)

Медведев пак ще сменя системата

Дмитрий Медведев на Петербургския икономически форум. Снимка: официален сайт

Президентът на Русия Дмитрий Медведев предупреди, че страната може да изпадне в период на стагнация и че трябва да бъде избегнато едноличното управление. В реч, съдържаща критики към правителството, Медведев заяви, че до 1 август то трябва да преразгледа своя “прекалено скромен” план за приватизация. Като изрази опасение от доминиращата позиция на държавните компании, президентът на Русия даде срок до есента на държавните служители да напуснат бордовете на държавните компании.

В речта си на пленарно заседание на Петербургския икономически форум Медведев подчерта, че Русия трябва бъде по-настойчива в модернизацията независимо от това кой е на власт и да не разчита толкова много на високите цени на енергийните носители. В противен случай страната ще се изправи пред икономически проблеми, когато цените на петрола спаднат, подчерта той и добави, че “тази прословута стабилност може да крие зад себе си период на стагнация”.

Коментарите на Медведев вероятно ще засилят спекулациите за разногласия между него и премиера Путин. И двамата не са обявили дали ще се кандидатират на президентските избори през март догодина. Според политолози връщането на Путин на президентския пост може да стане предвестник на период на стагнация в руската икономика, тъй като той е по-малко склонен на либерални реформи, отколкото Медведев.

В речта си пред Петербургския икономически форум - руски еквивалент на форума в Давос - Дмитрий Медведев заяви, че неговият стратегически избор е в полза на доминиращата позиция на частните предприемачи и частните инвеститори. Той подчерта също, че строителството на държавен капитализъм и разпределянето на икономиката в планови петилетки не са негов избор. Според него е необходимо държавата да създаде такава система за социална защита и обществени услуги, която да стимулира раждаемостта.

За модернизацията на Русия Дмитрий Медведев предложи пет последователни стъпки: засилване на процеса на приватизация, децентрализация на властта и използване на федерализма като “конкурентно преимущество”, подобряване на работата на съдебната власт, постоянно “затягане на примката около врата на корупцията” и създаване на световен финансов център в Москва.

В частност Медведев заяви, че има намерение да въведе по-строга процедура за подбора на съдии и за наказания за техни неправомерни действия. Той разкри също, че в близко бъдеще ще бъде взето решение за отменяне на ограниченията срещу търгуването с руски ценни книжа на фондовите борси в чужбина.

Междувременно по повод отлагането на подписването на отдавна очаквания 30-годишен газов договор между Русия и Китай ръководителят на “Газпром” Алексей Милер заяви, че преговорите за цената на руския газ вървят по график, По този повод руският министър на енергетиката Сергей Шматко също посочи, че преговорите ще продължат. Руският президент Дмитрий Медведев и китайският му колега Ху Цзинтао се надяваха да подпишат споразумението на стойност 1 трилион долара на инвестиционния форум в Санкт Петербург, но “Газпром” обяви, че няма да се съгласи на по-ниска цена на доставките от тази, която получава от европейските потребители.

Китай не иска да плаща за руския газ повече от 250 долара за 1000 куб. метра, съобщи източник от “Газпром”. Руският монополист обаче иска износът му за Китай да е толкова печеливш, колкото за Европа, където очаква през четвъртото тримесечмие цената на газа да достигне 500 долара за 1000 куб. метра.

БТА

Публикувана на 06/17/11 21:40 http://e-vestnik.bg/12014/medvedev-pak-shte-smenya-sistemata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване