06/19/11 17:33
(http://www.klassa.bg/)

Китайски чиновници изнесли над $120 млрд. в чужбина

Корумпирани китайски чиновници откраднали и изнесли в чужбина над 120 млрд. долара, предаде АП. Това се съобщава в доклад на Китайската централна банка. В периода между 1995 и 2008 г. между 16 000 и 18 000 чиновници на високи постове в държавни предприятия са изнесли тайно около 800 млрд. юана (123 млрд. долара). Откраднатите пари са прехвърлени в банки в САЩ, Австралия, Канада и Холандия през офшорни банкови сметки или инвестиции като недвижими имоти. Най-предпочитаната дестинация са САЩ. Китайските власти не са могли да реагират навреме на тези кражби, защото чиновниците, всичките от които отлични финансисти, са маскирали откраднатите пари като бизнес транзакции чрез създаването на частни компании.
Корупцията по високите етажи на властта е най-честата причина за протести в Китай. Гражданите са недоволни, че в крупни кражби са замесени и видни деятели на Комунистическата партия. В доклада си банката предупреждава, че това явление е най-голямата заплаха за политическата и икономическата стабилност. Институцията препоръчва да се удвоят мерките срещу корупцията, въпреки че през последните две години правителството засили контрола върху ръководствата на държавните компании.
През 2008 г. избухна огромен корупционен скандал, в който бе замесен високопоставен партиен функционер от Шанхай. След доказване на вината му той бе осъден на 18 години затвор. След него бяха осъдени още няколко шефове на предприятия.
Най-важната препоръка на Китайската централна банка е, освен суровите наказания за нарушителите, да се подобри контролът върху превода на активи зад граница и да се преразгледат начините за разплащане извън страната.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване