06/19/11 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Отлагат с година електронната връзка между търговците и НАП

С една година се отлага сега действащата наредба, която задължава всички търговци, регистрирани по ДДС, да свържат касовите си апарати със системата на НАП, съобщи през уикенда министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ. По данни на финансовото министерство близо 300 000 обекта все още не са изпълнили мярката и няма да успеят да го направят до края на септември, когато бе крайният срок. Според финансист №1 целта на отлагането е малкият и средният бизнес да бъдат временно разтоварени от това задължение в условията на криза.
Отлагането на крайния срок не важи само за аптеките. Същото се отнася и за търговците на зърно и захар, където се наблюдават сериозни ДДС измами. Симеон Дянков е обяснил, че задължението за свързване на касовите апарати с компютърните системи на приходната администрация остава по изричното настояване на Асоциацията на българските аптеки. Така до края на август тази година около 4500 фирми от фармацевтичния бранш трябва да изградят дистанционна връзка с НАП на своите около 10 хил. фискални системи.
По-рано от приходното ведомство съобщиха, че едва 15 хил. компании са осъществили електронна връзка, а около 185 хил. фирми все още не са го направили. Тогава шефът на НАП Красимир Стефанов заяви, че не иска да плаши търговците, но който извършва продажби след края на септември и фискалното му устройство няма дистанционна връзка със сървърите на НАП, може да бъде глобен с до 10 хил. лв. и едновременно с това обектът да бъде затворен. От сервизните фирми, които модифицират касовите апарати или заменят старите модели с нови, предупредиха, че с наближаване на крайния срок времето за регистриране на устройствата все повече ще се увеличава поради струпване на заявките.
Представители на бизнеса от партия ГЕРБ, пред които Дянков съобщи за отлагането с година на задължението на търговците, са приветствали намерението на правителството. „Наредбата има своите предимства за изсветляване на бизнеса, определено е положителна и ще окаже влияние върху събираемостта на данъците, но в момента бизнесът е притиснат от кризата и тази стъпка ще ни даде възможност да поемем глътка въздух, да се стабилизираме“, коментират предприемачи, цитирани от пресцентъра на партията.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване