06/19/11 00:35
(http://e-vestnik.bg/)

Оцветеният паметник в София - гняв и смях в руския интернет

“Оцветеният” паметник на съветската армия. Снимка: Булфото

Оцветеният паметник на съветската армия в София стана световна новина, снимките му попаднаха в множество големи медии и естествено стигнаха и до руските потребители на интернет, където предизвикаха разнопосочни чувства. Предлагаме част от дискусията в един от най-известните и посещавани социални сайтове в Русия - dirty.ru

Лила: Не е добра новина.

dl2kq: Това не е просто поредната снимка, а плюене, може да се каже, в нашата посока.

WacesRedky: Не съм сигурен, че това е плюене в определена посока. За пример - Гьоте през очите на немски тийнейджъри.

BladeRunner: Паметници не се поставят за това, а за да се почита паметта. А такова нещо може да се допусне само при безотговорно отношение на народа и правителството на България.

Garkin: Странно чувство. На очите им харесва, а разумът искрено протестира. Мозъкът се отнася към това сякаш малкото ми дете е намерило снимка на дядо си и я е оцветило с маркери. Хем трябва да го напляскаш, хем осъзнаваш, че детето е искало ярки цветове.
kapelan: Направили са го големи “деца”, заради майтапа … Лично на моите очи не им харесва. Това е направо вандализъм. За голямо съжаление започваме да губим и войната за “миналото”. Ами ако в България решат да изрисуват и “Альоша” като Супермен?

Pogonshik_Tumana: Първо помислете защо са го направили, какво искат да внушат на зрителя. Казват, че има намерения този паметник да бъде съборен.

3_rublya: Отначало помислете, защо се поставят паметници - като почит към тези, за които са поставени, или за да се гаврят с тях по някакъв начин.

Pogonshik_Tumana: Там е въпросът, че явно вече не ги почитат. Прочетете надписа.

justified: А ако е обратното? Струва ми се, че надписът е изпълнен с тъжен сарказъм.

3_rublya: На българите им е домъчняло за фашизма. Така смятам …

filin47: Според мен са обикновени графити, дори е малко забавно… Не е нужно да търсите във всяка глупост плюене, приятели, така наистина ще започнат да ни плюят…

ex_dimdimych: Обяснете, моля как точно един акт на вандализъм е “малко забавен”? С какво точно ви забавлява?

Паметник на Гьоте, украсен от немски тийнейджъри

filin47: Не изпитвам голям пиетет към повечето паметници, мисля, че те са предмет на архитектурата, извинете. Така че, ако изрисуват красиво с графити някой Кремъл, защо да не отбележим, че този обществено осъдителен акт е извършен забавно?

Scaevola_taccada: Тук няма за какво да се говори. Разбитите надгробни плочи на братската могила и паметника на Ленин с пробит задник на Финландската гара - са абсолютно противоположни неща в емоционално отношение. С паметника на воините освободители не са постъпили по най-красивия начин, но лично аз не виждам в това същата гавра, като нарисуваните с черен спрей свастики на гробовете на героите от войната. Разбирам гнева ви, но за този паметник (на воините-освободители) той не е съвсем на място, простете. Това е по-скоро несполучлива шега, отколкото желание да се погази паметта на загиналите герои.

kapelan: По този начин всичко може да бъде сведено до “несполучлива шега” и “особено чувство за хумор.” Всяко човешко деяние.

filin47: По същия начин и всяка шега може да бъде сведена до светотатство!

Scaevola_taccada: Виждате ли, става дума и за неискрените железобетонни истукани, които сме разпръснали в големи количества на територията на нашата и съседните страни.

kapelan: Тогава напишете каква е разликата. Защо един акт на вандализъм е забавен, а друг - по някаква причина не е. Защо този паметник може да се обезобразява… Говорите също като руските правозащитници.

ex_dimdimych: Какво има да се спори? Да ви обясня ли на пръсти защо не може да се рисува по паметниците на военна слава? Защо ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване