06/19/11 17:24
(http://www.klassa.bg/)

Ще оцелее ли новият кабинет на Папандреу?

Решаваща седмица започна още в неделния ден за гръцкия премиер Георгиос Папандреу. Новото правителство на ПАСОК първо трябва да оцелее при вот на доверие , а след това лидерите на ЕС в четвъртък да се произнесат дали ще дадат още пари за спасяване на Гърция.
В 300-членния парламент Папандреу може да разчита на 155 гласа, колкото има неговата партия. Но броженията вътре в нея са доста силни – няколко нейни депутати напуснаха парламентарната фракция миналата седмица и бяха заменени с други. Премиерът не може да разчита на промяна в позицията на опозиционната партия „Нова демокрация“. Нейният лидер Андонис Самарас категорично отрече да подкрепи програмата за съкращаване на разходите с 28 милиарда евро за 5 години напред. Което никак не е почтено, защото именно управлението на десницата заблуди Брюксел за задълженията на страната. Вчера премиерът поради липса на други ходове извади един нов, доста безнадежден, като обеща да свика референдум, на който народът да се произнесе през есента за големите промени, нужни на страната. Всеки, видял хилядите демонстранти, които седмици не напускат площадите на Атина, може без колебание да предскаже какъв ще бъде резултатът от този референдум. Гърците не искат да плащат за грешките на своите управляващи. Това е повече от ясно. Така че Папандреу не може да очаква някакво разбиране от страна на народа за орязване на заплати и пенсии.
Новият кабинет може „да танцува само едно лято“ или да падне още тази седмица, ако примерно 6 депутати от ПАСОК гласуват против партийните повели.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване