06/20/11 18:10
(http://www.klassa.bg/)

"Витоша" е четвърта по спад на наемите в Европа

Булевард „Витоша“ в София се нарежда на четвърто място по спад на наемите за търговски обекти в Европа през последната година, според проучване на консултантската компания Colliers International. Понижението, отчетено в началото на 2011 г. на столичната търговска улица, е от 13.33%, като пред нея се нареждат единствено авеню „Независимости“ в Минск (18.18%), ул. „Магеру“ в Букурещ (16.67%) и варшавската „Нови свят“ (14%). Според анализа на консултантите средните цени по улицата за месец са около 65 евро за кв. м.
Припомняме, че според данни на Cushman&Wakefield, бул. „Витоша“ държеше 22-ра позиция за най-скъпи улици в света през 2005 г. Година по-късно достигна 28-о място, а през 2007 г. падна с още 4 места. Тенденцията продължи да се запазва негативна и през 2008 г., когато столичната улица отстъпи до 35-о място, а през 2009 г. изпадна до 40-а позиция. Впоследствие тя загуби мястото си сред 50-те най-скъпи търговски улици.
Според експерти в бранша пазарът няма да се промени съществено и през втората половина на 2011 г., като мненията на професионалистите изключват ръст в цените на рентите.
Данните на Forton International относно наемните нива по столичния булевард “Витоша” подкрепят стойностите, посочени от Colliers International. Според тях цените се движат между 55 и 65 евро на квадратен метър. Тази тенденция по всяка вероятност ще се запази до края на годината, като причините за това са няколко. От една страна, състоянието на инфраструктурата в момента не дава достатъчна смелост на наемателите. Ремонтните работи до някаква степен ограничават потока на хора, като принос за това има и сравнително по-свитото потребление. Оживление ще донесе пускането на метрото в този участък, смятат от Forton. Истината е, че интерес от страна на големите вериги към бул. „Витоша” има, но той е плах и ще се трансформира в реални действия, когато състоянието на инфраструктурата на булеварда се подобри, коментира Димитър Киферов, мениджър „Търговски площи“ във Forton International.
На другия полюс в изследването на Colliers International е Рига (33.33% ръст на наемите), Киев (над 30%), Москва и С. Петербург (около 20%), както и Прага (17.65%). Като цяло пазарът в Европа е започнал възстановяване и наемите в региона са се стабилизирали. Възраждането на сектора за луксозни стоки в глобален мащаб през втората половина на 2010 г. повиши търсенето на добри локации, което рефлектира и върху наемите. Търговците вече гледат и извън рамките на традиционното местоположение и се насочват към развиващите се пазари, които преди бяха оценявани като нови или недостатъчно развити. Според експертите се очаква тази тенденция да продължи.
В света най-скъп остава нюйоркският булевард „Пето авеню“ със средни наеми около 2150 долара за кв. фут годишно. След него се нареждат „Ръсел стрийт“ и „Куинс роуд“ в Хонконг. В Топ 10 се нареждат още улици в градовете Париж, Лондон, Цюрих, Милано, Сидни и Женева.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване