06/20/11 18:05
(http://www.klassa.bg/)

Финансовите министри отложиха решението за Гърция

Финансовите министри на страните от еврозоната отложиха решението за следващия транш за Гърция на стойност 12 млрд. евро, съобщи Ройтерс. След приключилата им неформална среща в Люксембург вчера сутринта те заявиха категорично, че Атина първо трябва да представи строги мерки за икономии. Все пак министрите дадоха надежда, че закъсалата страна ще получи парите до средата на юли. Гърция се нуждае от тези средства, за да изпълни плащанията си по облигациите това лято, или в противен случай ще изпадне в неплатежоспособност по дълга си.
Финансовите лидери на страните в еврозоната обаче настояваха Атина да реализира строги мерки за икономи и да бъдат приети „ключови законопроекти“ за финансовите мерки и приватизацията в гръцкия парламент. "За да се изплати следващият транш, ние трябва да сме сигурни, че в гръцкия парламент ще мине вотът на доверие към правителството и да подкрепи програмата за фискална консолидация. Решението за това ще бъде взето в началото на юли", заяви белгийският финансов министър Дидие Рейндерс. „Гърция трябва сама да създаде условията, за да получи следващия транш, както е договорено”, коментира на свой ред германският министър на финансите Волфганг Шойбле. „Доброто лекарство понякога е горчиво, но за сметка на това е ефективно”, коментира и германският външен министър Гидо Вестервеле.
Финансовите министри обявиха още, че ще се отпусне втори спасителен пакет за Гърция, но подробностите ще бъдат обсъждани през юли. Новият план за първи път ще включва частни инвеститори, които ще закупят нови книжа при изтичането на падежа на сегашните. Те приветстват търсенето на доброволно участие на частния сектор под формата на неформални и доброволни преобразувания на съществуващия гръцки дълг при настъпване на платежния срок, избягвайки същевременно селективен фалит на Гърция.
Споразумението означава, че германската идея за замяна на гръцки облигации е била изоставена. Според източници на Ройтерс новият план се очаква да финансира Гърция от края на 2014 г. и ще бъде в размер на около 120 млрд. евро. От тях 60 млрд. евро ще са нови заеми, 30 млрд. евро ще дойдат от частния сектор и 30 млрд. евро - от гръцката приватизационна програма.
Атина от своя страна побърза да отговори, че новият пакет от ограничителни бюджетни мерки ще бъде приет от парламента по-късно този месец, което ще отблокира следващия транш от спасително финансиране от ЕС и МВФ в началото на юли. От гръцкото финансово министерство обявиха, че са „уверени в приемането на плана от парламента”, където правителството на социалистите има мнозинство от 155 депутати от 300 места. Най-вероятно гласуването ще бъде на 28 юни. Ситуацията с дълговата криза в Гърция стана повод и за видеоконференция между министрите на финансите на Г-7. А днес се очаква да бъде гласуван вотът на доверие на новото правителство на премиера Георгиос Папандреу.


Валутният съюз с дефицит от 5,1 млрд. евро за април

Балансът по текущата сметка на еврозоната светна в червено, като през април дефицитът е 5,1 млрд. евро, съобщиха от Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от АФП.
Същевременно институцията ревизира данните за дефицита през месец март от 4,7 на 3,0 млрд. евро. Показателят е от ключово значение за дългосрочното доверие на инвеститорите.
Данните на ЕЦБ показват още, че дефицитът на еврозоната е нараснал рязко през изминалата година, достигайки 52,3 млрд. евро, или 0,6 % от БВП.


ЕС създава постоянен спасителен фонд от догодина

Финансовите министри от Евросъюза се съгласиха да извършат промяна в договора, с която да създадат траен спасителен фонд, разполагащ със 750 млрд. евро, за закъсали страни като Гърция. Това съобщи люксембургският министър-председател Жан-Клод Юнкер. "Постигнахме съгласие за договора между членките на еврозоната", обяви председателят на Еврогрупата. Европейският механизъм за стабилност, който ще бъде подписан от държавните глави и правителствата на страните - членки на ЕС, по време на срещата на върха в Брюксел, ще влезе в сила в края на следващата година. Междувременно финансовите министри от еврозоната призоваха за нови извънредни разговори за Гърция на 3 юли. Очаква се тогава да бъде финализиран новият спасителен пакет за Атина, предаде АФП. Според Юнкер гръцкият парламент ще е одобрил новия план за антикризисни мерки, който е и условие за получаване на поредния транш от 12 милиарда евро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване