06/21/11 21:55
(http://e-vestnik.bg/)

В десетката: Гербове и тоалетни

От седмичната рубрика на автора във в. “Сега” “Писмо от “България” 1″, със съкращения:

Димитри Иванов. Снимка: Иван Бакалов

… Нашият финансов СД и премиерът ББ (Симеон Дянков и Бойко Борисов), които имам честта да не познавам, ни заплашват, че ако не слушаме, ще станем като фалиралата Гърция. Де да станем. Ако не сте били наскоро в Гърция, идете да видите колко по-хубаво от нас живеят гърците.

На партиите с емблеми хубавото им е, че имаш лидер, който мисли вместо теб и ти спестява мисленето. От мислене боли глава.

Мои приятели ме закачат:

- Ти като чуеш за партия, ставаш алергичен, хваща те уртикария. Никому не симпатизираш.

- Симпатизирам - оправдавам се.

- На кого?

- На зелените човечета.

- Значи си повярвал в извънземните.

- Не, бе, те не са извънземни. И в България има зелени. Те са по-млади от нас, за което им завиждам. И по-умни от нас, за което също им завиждам. Но те не са виновни, че са по-млади и са по-умни, така че аз не им се сърдя.

Зелените оспорват енергийната стратегия на България до 2020 година, която парламентаристите ни приеха на 1 юни. Зелените оспорват бетонирането на Черноморието, оспорват съсипването на българската природа заради руски тръбопроводи, оспорват руския проект за АЕЦ “Белене”, както и US проекта за hydraulic fracturing (”хидравлични чукове” на дълбочина до 3 км) за добив на шистов газ. Че “подземните чукове” ще отровят нашите подпочвени води и от чешмите ще потече вода, която пламва, е хубаво. Още по-хубаво е, че подземните чукове ще вкарат АЕЦ “Белене” в зона на управляема сеизмичност. Спирам дотук, да не кажете, че развивам конспиративни теории.

Я по-добре да продължа аз за гербовете и за емблемите.

И на Балканите, и другаде емблемата на зелените е - познайте каква? Зелена, естествено. Най ме забавлява емблемата на Грийнпийс. Зелено земно кълбо, зелено дърво плюс зелено слонче, зелена чапла, зелена пеперуда и други зелени животинки, които не са хищници. И две зелени човечета, които се държат за ръчичките.

Логото на “Грийнпийс”.

Разбирам, че те са една жена и един мъж, но не разбирам защо и мъжът е с рокля. Дали зелените подкрепят транссексуалните или трансграничните култури и това не е рокля, ами е бурнус или галабея или… как им казваха в Читагонг, дето е чак към източния край на ислямската дъга. Много удобни одежди. Кляка някой или някоя (тя, нали е забулена, хич не й пука; забулването е свобода чрез анонимност), разперва “роклята” около себе си. После се изправя и тръгва, оставяйки след себе си своята красноречива биологична следа. Сигурно е по-здравословно, отколкото да се стискаш. Удобно е да си мъж с рокля. Или забулена жена. Или анонимен български форумец.

Тоалетните определят границите между култури и цивилизации по-точно от мистър Хънтингтън. Можеш и да си измиеш задника с ибрик или с “гъзомийка”, ако си в тоалетна ориентал стайл или в Japanese squat style toilet.

В Меджлиса, турския парламент, навремето президентът на САЩ Линдън Джонсън открехна вратата на тоалетната и си показа ръката, и охранката с бясна скорост и виещи сирени запраши през града да намери и донесе тоалетна хартия. Апропо - в турския Меджлис не допускат забрадени депутатки.

Един чешки “творец” направи в Брюксел пано на Европа, в което изобрази България като турски кенеф и ние се обидихме. Пък я как “Храбрият войник Швейк” на Ярослав Хашек си говори какво ли не. Вярно, с Швейк не може да се мери нито въпросният “творец”, нито Вацлав Хавел.

Та “творецът”. Той просто видял България в Ориента, който чак до Холандия осейва Европа с джамии, ако го помните това пано.

Не ...

Публикувана на 06/21/11 21:55 http://e-vestnik.bg/11986/v-desetkata-gerbove-i-toaletni/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване