06/21/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Ветеран социалдемократ застрашава Меркел

Ройтерс

Безцеремонният бивш финансов министър на Германия Пеер Щайнбрюк се появи сякаш от нищото като най-силния кандидат на левоцентристките социалдемократи, който да “хвърли ръкавицата” на канцлера Меркел на изборите през 2013 г. Щайнбрюк, чиито подход за справяне със световната финансова криза през 2008 г. помогна на Германия да устои на сътресенията по доста добър начин, внезапно се оказа с най-голяма популярност в социологическите анкети, въпреки че той самият не е заявявал, че има намерение да се кандидатира.

С оглед на славата си на убеден центрист в иначе лявата Германска социалдемократическа партия (ГСДП) за него може и да се окаже трудно да спечели номинацията на своята партия. Но ако все пак успее, той ще бъде сериозна заплаха за Меркел. Последните двама канцлери на Германия, излъчени от редиците на ГСДП - Хелмут Шмит и Герхард Шрьодер - също бяха центристи. Въпреки че веднъж заплаши, че ще изпрати “кавалерията” в Швейцария, за да бъдат заловени германците, които не плащат данъци и стана скандално известен с изказването си, че кризата е главно “проблем на американците”, популярността на Щайнбрюк в Германия нарасна доста.

64-годишният Щайнбрюк, който някога е служил като танкист в армията, повечето време седеше на задните редове в Бундестага и не се изявяваше много, след като партията му загуби изборите през 2009 г. Но когато говори, хората все още го слушат. Самото признание, направено в радиоинтервю, че той би обмислил възможността да участва в изборите през 2013 г. като кандидат на ГСДП за канцлерския пост, стана причина за това да се появят слухове, които го изстреляха на върха на реномирано изследване на общественото мнение, проведено от германската телевизия Цет Де Еф, като най-популярния германски политик - въпреки че той дори и не бе попадал в челната десетка от 2009 г. насам.

Яростните атаки, на които Щайнбрюк подложи канцлера Меркел в парламента заради колебанието й около кризата в Еврозоната, което според него безсмислено разтройва финансовите пазари, му спечелиха широка подкрепа и медийно внимание пет дни преди изборите в провинция Баден-Вюртемберг - където християндемократите на Меркел претърпяха загуба.

“Щайнбрюк е толкова популярен, защото си изгради репутация на независим дух и не го е страх да отстоява нещо, което смята за правилно, дори и това да не се харесва на собствената му партия”, казва Франк Декер, преподавател по политически науки в Берлинския свободен университет. “Това обаче не означава, че автоматически се увеличава неговата популярност вътре в ГСДП”, добавя Декер. “Другото, което го прави популярен извън ГСДП, е отношението, което има към икономическата и финансова политика. Това има голямо значение за германските гласоподаватели.”

Щайнбрюк нарича собствената си партия “ревльовци”

Резултатите от онлайн изследване на германския вестник “Билд” показват, че 50 процента от анкетираните искат Щайнбрюк да се изправи срещу Меркел, в сравнение с 27 процента за бившия външен министър от ГСДП Франк-Валтер Щайнмайер, когото Меркел победи на изборите през 2009 г. Само 6 процента подкрепят председателя на ГСДП Зигмар Габриел. “Щайнбрюк е невероятен човек, но би бил проблематичен като кандидат на ГСДП”, казва Геро Нойгебауер, преподавател по политически науки в Берлинския свободен университет. “На мен ми допада, защото е доста циничен и духовит, а анализите му често са много на място”. “Но към момента той може да предизвика такива отзиви, само защото не заема никаква политическа длъжност “, добавя той. “Мога да си представя колко притеснена ще е Меркел, ако той бъде номиниран. Но ми е трудно да си представя, че ГСДП ще го номинира.”

Щайнбрюк доста често води спорове със силното ляво крило в неговата партия, като веднъж дори ги нарече “ревльовци”, защото бяха против извършването на болезнени икономически реформи. Предпазливо изразеният му интерес към участието в предизборната ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване