06/21/11 04:05
(http://e-vestnik.bg/)

Десислава Григорова: Голяма част от хората с различна сексуалност се крият от родители, приятели…

И сега има 5-има пребити, но преди 10 г. не можехме и да си помислим за гей парад

Десислава Григорова и нейният син, който има две майки. Снимка: личен архив

Десислава Григорова е една от организаторките на гей парада в София в събота. Тя е член на Управителния съвет на Фондация „София прайд”. Фондацията е главен организатор на шествието “София Прайд” за равни права на ЛГБТ хората (лесбийки, гей, бисексуални и транссексуални). Това е четвъртото подред подобно събитие в София срещу хомофобията, дискриминацията и престъпленията, продиктувани от омраза. Събитието мина без нападения, но впоследствие петима от организаторите му са проследени, причакани в малка уличка и пребити.

- Колко хора според фондация “София прайд” присъстваха на парада?

- При събирането на участниците на „Моста на влюбените“ още на входовете на всеки беше слагана гривна. След края на шествието останалите гривни бяха преброени. Точния брой на участниците, които са били в шествието е 1300 човека.

- Колко от тях бяха хора с хомосексуална ориентация, като изключим дошлите от любопитство и проявяващите солидарност?

- Това за нас не представлява интерес и не водим такъв отчет. Всички са добре дошли на шествието, което е преди всичко с цел да събере на едно място различни хора и да им позволи да се почустват единни чрез общата идея, че всички трябва да сме равни, да не се разделяме по какъвто и да е признак.

- По-трудно или лесно е да участваш в подобен парад, отколкото преди 10 години например? С какво беше различен този парад, доволни ли сте?

- Преди 10 години не можехме и да си помислим да направим парад. Това беше четвъртият прайд (б.а. - шествие). Беше различен с това, че мина много спокойно, без изнервеност и притеснение при участниците, а и без нужда да се прекосява бързо маршрута заради опастност от атаки.

- На това шествие нямаше задържани. Имало е само административни мерки. На какво се дължи това спокойствие? Стават ли българите по-толерантни?

- Надяваме се това да е така и обществото вече по-спокойно да приема присъствието на хомосексуалните. Макар, че шествието вчера премина без проблеми, след него, петима души от организаторите бяха нападнати в една малка улица, доста по-далече от мястото на прайда и бяха бити. Нашите приятели са извикали полиция и докато са чакали да дойдат, нападателите са се върнали с кола и са започнали да им крещят „Изроди! Трябва да умрете!“ и други такива. Предполагаме, че тези пет човека са били проследени от нападателите си на тръгване от прайда и са били причакани, докато влязат в малка и безлюдна уличка. Момчетата са с разбити носове, вежди, устни. Органите на реда са уведомени и извършителите се издирват.

- В деня на българския парад подобни прояви имаше в други страни, сред които Хърватия – католическа и като цяло консервативна държава. По-зле ли сме по показател толерантност в сравнение с други държави?

- Относително е. Не ни е необходима толератност тип „не ми пречите, ама си седете в къщи и не се показвайте“. Радостно е, че прайдовете преминават все по-спокойно.

Момент от четвъртия гей парад - 2011 г. в София. Снимка: Булфото

Но случаят, който описах горе, с нападението на нашите приятели, е престъпление от омраза. Целта му е да рани, унижи и сплаши жертвите, а и да изпрати послание към цялата общност. За съжаление в наказателния кодекс все още липсва престъпление от омраза по признак сексуална ориентация. Такива престъпления се случват ежемесечно, а миналата година едно момче беше убито в парка, защото „приличало на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване